Kaj je skrivnost dobrega sladoleda?

Višje temperature napovedujejo prihod poletja in s tem priložnost za hlajenje s sladoledom. Kljub temu, da sladoled izhaja iz Italije, v Sloveniji z okusi in kakovostjo sladoleda prav nič ne zaostajamo za sosednjo državo. Je pa za pripravo dobrega sladoled potrebno veliko znanja, dobrih sestavin in predvsem, veliko ljubezni. 

Sladoled je zagotovo ena najbolj zaželenih sladic in nedvomno skušnjava, ki premami večino ljudi. Na prvi pogled izgleda zelo enostaven, vendar je priprava in razumevanje sladoleda prava umetnost. Ena izmed temeljnih skrivnosti dobrega sladoleda je ljubezen, to je prvi steber. Če uživaš v tem kar počneš, potem vedno razmišljaš kako to še izboljšati.

Sladoledarski posel pa ni tako enostaven kot se zdi na prvi pogled- in tudi pri njem igra pomembno vlogo pridobivanje znanj. Kajti izobraževanja so tista, ki samo sladoled spremenijo v vrhunski sladoled.

Naš sogovornik je svoj sladoled ponesel tudi izven meja države. Pred leti se je udeležil evropskega polfinala sladoledarskega tekmovanja, kjer je svoje veščine pokazalo dvajset mojstrov iz osmih držav. S svojim sladoledom »dark smoke« je navdušil žirijo in prejel posebno priznanje.

Obliko zmrznjene sladice, narejene iz snega, sadja in medu so jedli že stari Rimljani, takrat so sladico imenovali »šerbet«. A sladoled je danes precej boljši kakor je bil na začetku svoje poti. Kljub temu, da smo sladoled v Sloveniji spoznali precej pozneje, danes za tujimi državami v kakovosti le-tega ne zaostajamo.

Zgodovina slovenskega sladoleda sega v leto 1958, takrat so v Ljubljani, kot prvi v Sloveniji začele z industrijsko proizvodnjo sladoleda. In, če je bil sladoled včasih le sladoled, je danes lahko veliko več.

Odkar so Rimljani uživali pri svojih šerbetih in odkar je sladoled vstopil na francoski dvor Ludvika XIV., je minilo kar nekaj stoletij. Kljub temu se naslednjič, ko boste jedli svoj najljubši ledeni posladek, najsi bo šerbet ali sladoled, spomnite, da za takšno osvežilno zamisel dolgujete zahvalo starim Rimljanom.