Branko ima zavidljivo zbirko šahovskih značk

0
256

V današnji rubriki Regionalni Utrip vam predstavljamo Mariborčana, Branka Vadlja, ki se že več kot 50 let ukvarja s šahom. Vso pot, od igralske pa do trenerske kariere pa ga spremlja tudi hobi, ki je povezan s šahom. Kot mlad fant se je namreč odločil za zbiranje šahovskih značk. Zdaj jih njegova zbirka šteje že več kot 800, značke pa prihajajo iz 43 držav. 

Zbiranje značk je še vedno precej razširjen konjiček tudi v Sloveniji. Eden izmed zbirateljev je tudi Mariborčan Branko Vadlja, ki se je za takšen hobi odločil kot mlad fant. A v njegovi vitrini niso kakršnekoli značke. Tam se nahajajo le šahovske značke, saj ga je ta igra že pri 12. letih navdušila in postala del njegovega življenja.

V njegovi zbirki je trenutno 806 značk iz različnih šahovskih tekmovanj. Značke prihajajo iz 5 celin in 43 držav. V vitrini, ki je zastekljena, da so značke na varnem mestu in jih zunanji dejavniki ne morejo poškodovati so značke razdeljene tako na domače – predvsem iz nekdanje skupne države, tako iz različnih držav po svetu kot tudi značke šahovskih olimpijad.

Šahovska olimpijada je turnir držav v šahu, ki ga organizira FIDE in sicer vsako drugo leto od leta 1927. V Jugoslaviji so bile tri: leta 1950 v Dubrovniku, 1972 v Skopju in 1990 v Novem Sadu. Leta 2002 pa se je olimpijada odvijala na Bledu.

Zanimivo zgodbo ima tudi značka iz šahovske olimpijade v Manili na Filipinih, ta je potekala leta 1992, takrat je namreč slovenska šahovska reprezentanca igrala prvič po zastavo samostojne države Slovenije.

Svojo šahovsko pot je Branko iz igralca šaha nadaljeval v sodniških vrstah. Prvi večji turnir, ki ga je sodil se je odvijal novembra 1975 v Radencih, kjer je igralo več kot 60 šahistov iz tedanje Jugoslavije. Leta 1980 je opravil izpit za državnega sodnika in od takrat sodil na domala vseh večjih tekmovanjih na mariborskem in širšem območju.

Značke je Branko vneto zbiral na turnirjih, tako na tistih kjer je igral kot tistih, kje je sodeloval v vlogi sodnika. Nekaj jih je kupil, veliko značk pa dobil podarjenih.

Število šahovskih značk je v Brankovi vitrini strmo naraščalo do osamosvojitve Slovenije, saj je bilo v nekdanji skupni državi veliko turnirjev, na katerih so delili priložnostne značke. Danes pa je tega vse manj.

Brankova zbirka šahovskih značk je neprecenljiva. Značke je zbiral in jih še vedno zbira z ljubeznijo, in tudi ta nima cene doda za konec.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here