spot_img

Marjan Marksl odpadno železo spreminja v umetnine

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Le malo je tako posebnih ljudi kot je Marjan Marksl iz Kozjaka nad Pesnico. Po upokojitvi in selitvi na podeželje je odkril svojo strast do ustvarjanja. Ustvarja iz lesa, kamnov, najbolj znan pa je po svojih skulpturah iz odpadnega železa. Prepričan je, da mu na tak način daje nov namen in s tem pripomore tudi k ohranjanju kulturne dediščine. Njegovo delo poznajo mnogi v njegovi domači občini in v okolici, a najbolj se nad njegovimi skulpturami navdušujejo v sosednji Avstriji.

Marjan Marksl je samouk, po izobrazbi je namreč ekonomski tehnik, ki se z varilnim aparatom v času svojega aktivnega poklicnega življenja ni srečal. Vso potrebno znanje, da danes ustvarja zanimive skulpture, je pridobil v manj kot eni uri, se pohvali.
Marjana je precej prizadelo, ko je videl, kako lahkomiselno ljudje zavržejo staro orodje, s katerim so delali več desetletij. Prepričan je, da skozi svoje delo ohranja tudi del kulturne dediščine.

Čeprav se je Marjan s soprogo na Kozjak nad Pesnico preselil šele po upokojitvi, so domačini hitro spoznali, da so medse dobili prav posebnega ustvarjalca, ki mu daleč okoli ni enakega. Glas o njegovem delu se je razširil tudi preko meja.

Najraje izdeluje živalske figure, nam zaupa Marjan. Eno takšnih je ustvarjal ravno v času, ko ga obiskala naša ekipa. Marjan je pri trinajstih letih ob eksploziji granate ostal brez leve roke, a ga to pri njegovem ustvarjanji ne ovira. Potrebno je nekaj iznajdljivosti in gre, dodaja.

Ustvarja iz različnih materialov. Poleg kovine rad obdeluje še les in kamen. In podobnih izzivov ima Marjan še kar nekaj. Če gre verjetni njegovim besedam, bi za uresničitev vseh potreboval vsaj še 200 let.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Kateri ukrepi so odpravljeni in kaj še ostaja v veljavi?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da se z današnjim dnem ukinjajo zaščitno in...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img