spot_img

Kdo je s svojo zgodbo navdušil v aprilu?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Ob koncu meseca bomo, kot je to že običajno, še enkrat na ogledali zgodbe, ki smo jih v rubriki Regionalni utrip predstavili v preteklih tednih. Na začetku meseca smo tako obiskali slikarko in ilustratorko v Rušah, spoznali avtorja številnih zanimivih figur, spoznali umetnost ustvarjanja velikonočnih pirhov ter v delavnici v Hočah videli, kako nastaja pohorski pok.

V nekaterih družinah se umetnost pretaka po krvi. Tako je tudi ruška slikarka in ilustratorka, plesalka in ljubiteljica pisane besede Kaja Lukač, že kmalu ugotovila, da bo svoje življenje posvetila umetnosti. Svoje slikarsko znanje z veseljem prenaša tudi na vse ostale, ki želijo odkriti svojo slikarsko žilico. Navdih in inspiracijo za svoje delo Kaja Lukač išče v vsakdanjem življenju.

Podobno življenjsko so nastajale tudi številne figure, ki jih v okolici Maribora ponosno razstavlja Anton Fras. Njegova pravljična dežela pritegne mnoge radovedne poglede, še najbolj radovedno si njegove izdelke ogledujejo otroci doma in v tujini.

April je tudi mesec barvanja velikonočnih pirhov. Čeprav živimo v času instant življenja, si nekateri še vedno vzamejo čas in se barvanja pirhov lotijo na tradicionalni način. To počneta tudi zakonca Leitgeb, ki želita, da bi se tradicija kljub vse hitrejšemu življenjskem tempu nadaljevala.

Del podravske, natančneje pohorske tradicije je tudi pohorski pok ali pležuh. Danes obstaja le še peščica mojstrov, ki pležuhe izdelujejo. Enega smo našli v stari delavnici v Hočah, kjer Jožef Pehar že tri desetletja izdeluje pležuhe in druge uporabne lesene predmete.

Tudi tokrat vas vabimo, da o zgodbi, ki vas je najbolj prepričala glasujete na naši spletni strani in pomagate izbrati tistega, ki je najbolj zaznamoval aprilski Regionalni utrip.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img