Vina bo manj, kvaliteta ostaja

Pridelovalno leto 2023 je bilo za vinogradnike vse prej kot enostavno.

Kmetijsko gozdarski zavod Maribor je kot pooblaščena organizacija za spremljanje dozorevanja grozdja pričel spremljati ta proces že 14. avgusta in v tedenskih amplitudah vzorčil grozdje v celotni vinorodni deželi Podravje.

Tako je notranja kakovost grozdja oziroma že mošta med posameznimi vinarji zelo različna.

Letošnji letnik vsebuje v primerjavi z lanskim višje kisline, tako da bo v vinih več svežine in iskrivosti.

Poleg vseh vremenskih neugodnosti pa so se vinogradniki v Podravju ukvarjali tudi z zatiranjem zlate trsne rumenice, ki že od leta 2021 množično uničuje podravske vinograde. Najhujši izbruh bolezni so zabeležili na širšem Ljutomersko-Ormoškem območju.

V matičnih vinogradih, trsnicah in matičnjakih je zatiranje obvezno povsod po Sloveniji, v pripravi pa je tudi nova vladna uredba o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice vključno s programom izvedbe teh ukrepov za obdobje 2023–2025.