Vinski letnik 2023 – plus prav dobro

Vinski letnik je tradicionalno ocenjevanje vin, kjer se vina ne potegujejo za odličja, ampak za strokovno oceno, ki vinogradnikom in vinarjem veliko pove in je lahko vzpodbuda ali opozorilo, kako delati naprej.

Na ocenjevanju je bilo 115 vzorcev. Od tega je bilo vin letnika 2023: 79 vzorcev, ostalih 36 vzorcev pa je bilo starejših (11 penin in 25 mirnih vin). Sodelovalo je 54 vinarjev.

Na osnovi analitičnih podatkov vsebujejo vina letnika 2023 zmerni, višji, ponekod tudi visok alkohol, normalno vsebnost skupnih kislin, značilno za posamezne sorte in ustrezen ostanek nepovretega sladkorja, tako da je dosežena harmoničnost in zaokroženost v okusu ter skupen vtis všečen.

Vina je ocenjevala “vseslovenska”, 32-članska strokovna ocenjevalna komisija. Glede na veliko število vzorcev je delo potekalo v dveh komisijah, ki sta jim predsedovali Leonida Gregorič in Tadeja Vodovnik Plevnik.

Generalno pa vina letnika 2023 izražajo zapeljiv videz – sijoče, sortno značilne barve, s prepoznavno in poudarjeno dišavnostjo, ki se pri posameznih sortah izraža v razkošju sadnih in cvetih vonjev. V okusu pa so vina sveža, iskriva, primerno polna in prijetno pitna. Splošna ocena vinskega letnika 2023 se tako glasi: plus prav dobro.