spot_img

V Jožefovi delavnici nastajajo “poki”

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalni utrip Vam predstavljamo Jožefa Peharja, ki je znan po izdelovanju različnih lesenih izdelkov. Z domačo obrtjo se ukvarja že več kot dve desetletji, njegov tradicionalen izdelek pa je pležuh, ali po domače »pok«, ki je že desetletje tudi spominek občine Hoče – Slivnica, izdeluje pa ga tudi v naravni velikosti za zimske radosti.

Jože Pehar nas je sprejel v svoji delavnici, ki jo je ustvaril njegov oče v 50.-ih letih prejšnjega stoletja. Poleg strojev, ki so stari toliko kot delavnica pa je Jože od svojega očeta Ivana pridobil tudi bogate izkušnje ter se pri njemu izučil ročnih spretnosti, ki so mu dobrih 20 let nazaj pomagale pri začetkih njegove obrti.

Vsak izdelek je obdelan ali izdelan na več kot 70 let starih strojih, a za fino dokončanje izdelka so še vedno potrebne ročno orodje.

Izpod njegovih rok je tako nastalo že ogromno različnih izdelkov vsestranske uporabnosti. Ti vključujejo klopotce, manjše klopi, razna stojala, ptičje krmilnice in valilnice, pa tudi lesni pribor, ki pride prav vsakemu gospodinjstvu, vanj pa spadajo kuhalnice, žlice za med, kuhinjske deske, valjarji in še kaj.

Naš sogovornik pa je najbolj znan po izdelavi pležuha oz. po domače lesenega pohorskega “poka”, ki je nekoč krasil krožišče v Spodnjih Hočah, dokler ga nepridipravi niso ukradli. Prav tako pa izdeluje pohorske poke v naravni velikosti in jih je mogoče uporabiti za zimske radosti na snegu.

Njegove lesene izdelke, predvsem pohorski pok kot protokolarni izdelek, ponuja tudi Občina Hoče – Slivnica, na kar je Jože zelo ponosen.

Svoje izdelke Jože ponuja tudi vsako soboto na Pohorski tržnici, kjer je med kolegi zelo cenjen in s svojim leti, baje tudi najstarejši prodajalec.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img