spot_img

Regionalni utrip

Utrip kraju in regiji dajejo posamezniki, ki jih pogosto ne opazimo, a so vseeno drugačni in posebni. Vsak mesec vam bomo predstavili le nekaj njih, ki naše kraje delajo posebne.
To so njihove zgodbe…

SEPTEMBER 2021

Janez Pahor

Janez Pahor, eden izmed največjih zbiralcev kaktusov v Sloveniji. Njegova zbirka šteje preko 900 različnih vrst oz. več kot 1200 primerkov kaktusov. Navdušenje nad gojenjem teh bodičastih rastlin sega več kot desetletje nazaj, ljubezen do zbiranja pa je prišla nekoliko kasneje. Organizira tudi razne izlete z željo po dodatnem izobraževanju in nabiranju novih izkušenj na tem področju.

Staš Tajnšek

Staš Tajnšek je tisti mladi fant, ki se je iz Celja preselil v Hoče in ob Pohorski cesti odprl simpatični antikvariat in striparno Knjigoljub. Čeprav se je pri njem ljubezen do knjig in branja razvila relativno pozno, je kaj hitro spoznal kaj je v resnici njegovo poslanstvo. Tako se je odločil za reševanje še uporabnih knjig, ki bi sicer obležale na kakšnem podstrešju ali še huje, med odpadnim papirjem. Danes v svojem antikvariatu ponuja več tisoč knjig, ki so dobile drugo priložnost.

Erik Oblak

Erik Oblak, največjegi zbiratelj likalnikov v Sloveniji. Njegova zbirka šteje preko 300 primerkov iz 33 različnih držav sveta. Likalnike sicer zbira od svojih mladostniškega obdobja oziroma natančneje kar 54 let. Ciljev za naprej ima ogromno, a pogosto naleti na izredno drage in unikatne primerke, z le nekaj replikami v svetovnem merilu.

Mojca Pepelnik

Mojca Pepelnik, ena najbolj znanih navijačic nogometnega kluba Maribor in organizatorka krvodajalske akcije Vijolčna kri za vse ljudi, ki jo klub organizira skupaj z oddelkom za Transfuzijsko medicino UKC Maribor in območno enoto Rdečega križa. Je zvesta podpornica tudi ostalih mariborskih društev in klubov, ob tem pa sodeluje tudi v številnih dobrodelnih akcijah.

Anketa

Kdo vam je s svojo zgodbo v septembru najbolj pospešil utrip?