spot_img

Poučna razstava starin v Svečinskem gradu

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalni utrip Vam predstavljamo razstavo starin z naslovom Zakladi iz podstrešja. Slednja se nahaja v prostorih Svečinskega gradu v občini Kungota. Pred pojavom same epidemije so bili z obiskom zelo zadovoljni, zato se nadejajo čim prejšnjega normaliziranja stanja. Razstava sicer vsebuje več soban, kjer je moč videti zbirke različnih starin izpred več kot 100 let.

Svečinski grad je dolga leta služil kot ustanova za šolanje gospodinj in kmetovalcev. V današnjem času pa služi kot objekt s prostori razstave z naslovom Zakladi s podstrešja. V njej je moč videti več soban polnih dragocenih predmetov, ki izvirajo od konca 19 stoletja pa vse do leta 1950. Zametki razstave sicer segajo v leto 2013, v čas tradicionalnega kmečkega praznika.

V sobani, kjer se obiskovalci praviloma ustavijo sprva je moč videti izdelke iz porcelana in keramike. Zbirka vsebuje predmete iz Slovenije in njenih sosednjih držav, kakor tudi iz Nemčije, od koder izvira Mirova žena Gabi.

Starih običajev iz kuhinje se mlajša generacija prav gotovo več ne spominja, sobana kjer je prikazano prav to pa ponuja številne zanimivosti iz tistega časa.
Tehnični prostor je namenjen predvsem ljubiteljem starih tehnologij, kot so televizorji in radio oddajniki. Najstarejši televizor razstave pa sega v leto 1954, ta del pa vsebuje tudi stare projektorje in fotoaparate.

Pisarniška sobana je namenjena spoznanju delovanja nekdanjih uradnikov oz. pisarniških delavcev. Vsebuje več vrst pisalnih strojev in ostale pripomočke, ki so se pred slabimi sto leti uporabljali na delovnih mestih, kot so telefoni, povečevalniki slik, šivalni stroji in telefoni.

Obiskovalcev razstave Zakladi s podstrešja je bilo pred pojavim covida veliko, nadejajo se normaliziranja števila obiskov ob umiritvi epidemije. Po besedah Mira Hauptmana pa imajo začrtane tudi že cilje za nadaljnji razvoj razstave in Svečinskega gradu.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img