Od danes krajše obdobje izolacije po okužbi s covid-19.

0
140

Z današnjim dnem je obdobje izolacije po okužbi s covidom-19 trajalo sedem dni in ne več deset dni, kot je veljalo doslej. Skrajševanje časa izolacije sicer ne bo možno za ljudi, ki sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo. Za skrajšanje obdobja izolacije morata biti sicer izpolnjena dva pogoja in en pomemben zahtevek 

24 ur pred zaključkom izolacije mora biti oseba brez vročine (če vročino znižuje z zdravili, pogoj ni izpolnjen) in brez drugih pomembnih težav. Če ima oseba vročino ali druge težave, se trajanje izolacije po posvetu z izbranim zdravnikom ustrezno podaljša.

Oseba mora sedmi dan po napotitvi v izolacijo pri pooblaščenem izvajalcu opravi hitri antigenski test, izvid pa je negativen. V primeru pozitivnega rezultata testa se oseba vrne v izolacijo in lahko test ponovi naslednji dan vse do desetega dne. Po desetem dnevu se izolacija prekine brez opravljanja testa.

Poleg obeh pogojev mora biti izpolnjen še pomemben zahtevek, ki je ta, da se mora oseba po skrajšanju izolacije v naslednjih treh dneh čim bolj izogibati stikom z drugimi ljudmi, predvsem pa stikom z ranljivimi osebami, ob hkratnem pravilnem nošenju zaščitne kirurške ali FFP2-maske.

V skladu z uredbo Evropske unije je izdaja QR-kode za prebolevnike možna z enajstim dnem po pozitivnem PCR-testu, zato osebe, ki bodo izolacijo prekinile po sedmih dneh, do izteka desetega dne ne bodo imele veljavne QR-kode. Tisti, ki so cepljeni, lahko ob tem po koncu izolacije še naprej uporabljajo veljavno QR-kodo, ki so jo pridobili na podlagi cepljenja.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here