spot_img

Če ste namenjeni v gore bodite previdni.

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V januarju je v slovenskih gorah ugasnilo več življenj planincev, v večini primerov pa je šlo za nesrečo. Gorske nesreče so se zgodile kljub na videz dobrim razmeram in primerni opremi. Vsi primeri potrjujejo, da so trenutne razmere v gorah zelo zahtevne in da za varen vzpon in sestop ni dovolj samo dobra oprema. Večina jo namreč ima, do nesreč pa prihaja predvsem zaradi neizkušenosti in neznanja pri njeni uporabi ter nezmožnosti ocenjevanja in prilagajanja razmeram na terenu.

Razmere so trenutno povsem zimske. Podlaga je lahko na mnogih koncih poledenela. Zelo različna je tudi struktura snega. Razlika je na prisojnih in osojnih legah. Že na isti gori se lahko na krajši razdalji izmenjajo tako led kot tudi mehek in trd sneg. Ponekod je led tudi pod snegom. Zato se neizkušeni težko prilagajajo razmeram, ne prepoznavajo nevarnosti in opremo tudi težko pravilno uporabljajo.

Pravilna izbira in uporaba gorniške opreme je življenjskega pomena!

Že na primeru gorniških derez jasno vidimo, kako je varen kos opreme lahko tudi zelo nevaren. Dereze na primer povsem izgubijo svojo funkcijo, če se pod njimi nabere sneg (t. i. cokle). To se običajno zgodi pri hoji po južnem snegu, ki je vlažen, nesprijet in se “lepi” na dno dereze. Ko gornik s sprijetim snegom pod derezo pride na trd sneg ali led, zdrsne, ker se dereza s svojimi “zobmi” ne more zariti v podlago. Zato jih je s cepinom treba sproti “čistiti”.

Drugi primer opreme so na primer kramžarji (oz. verigice ali male derezice), ki jih mnogi zamenjujejo s “pravimi” gorniškimi derezami. Gre za povsem različna kosa opreme. Eden je namenjen predvsem sprehodom, drugi goram.

Nepoznavanje ali precenjevanje lastnih zmožnosti je lahko usodno

Kot izredno nevarno se že dolga leta izkazuje prečenje pobočij in zadrževanje na območjih z veliko napihanega snega. Stopnjo nevarnosti pa potencirajo še tema, zahajanje s poti, pomanjkljiva oprema ter slabo znanje in psihofizične zmožnosti posameznika.

Zato sta za varen vzpon in sestop v dolino poleg opreme potrebni tudi velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin. Neizkušeni izbirajte lažje in manj izpostavljene poti, lahko pa si zagotovite tudi pomoč planinskih in gorskih vodnikov.

Zlata pravila za varen odhod v gore

 • Nesreče se dogajajo predvsem zaradi neizkušenosti pri uporabi opreme in zaradi pomanjkljivega znanja ter nezmožnosti ocenjevanja dejanskih razmer.
 • Ustrezna priprava na turo. Morate vedeti, kam greste.
 • Iskanje informacij na pravem mestu in pri preverjenih oziroma zanesljivih virih.
 • Pomoč profesionalnih planinskih in gorskih vodnikov.
 • Oprema je dostopna, znati pa jo je treba tudi pravilno uporabljati.
 • Ni vsaka oprema za vsak teren.
 • Oprema ob nepravilni uporabi izgubi svojo funkcijo.
 • Hoja vsaj v dvoje.
 • Spoštovanje do varnosti, do gora, do sebe in drugih.
 • Potrebna je velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin.
 • Neizkušeni vsaj za začetek izbirajte lažje in manj izpostavljene poti ali ture.
- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img