spot_img

Šoferji na ptujskem, pozor! Redarji bodo lovili prehitre.

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Medobčinsko redarstvo bo med 24. januarjem in 3. februarjem 2022 izvajalo nadzor hitrosti na območju občin iz svoje krajevne pristojnosti. Najpogostejši nadzor se bo izvajal na območju Mestne občine Ptuj in na območju občin Destrnik, Dornava, Hajdina, Kidričevo. Nadzor se bo izvajal med 6.30 in 17.30 s težiščem na šolskih poteh in na območjih, kjer so v zadnjem obdobju sprejemali pobude za tovrstni nadzor.

Podatki o prehitrih voznikih na naših cestah so še vedno zaskrbljujoči. V letu 2020 je življenje izgubilo 27 ljudi zaradi neprilagojene hitrosti, to je vsaka tretja smrtna žrtev na naših cestah. Prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti najbolj pogosto povzročajo mladi med 18. in 34. letom. Delež prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se v zadnjem desetletju ni zmanjšal, ostaja okrog 17%.

V naseljih je hitrost smrtonosna

Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav).

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10-odstotkov.

Hitrost je ključen dejavnik tveganja za najbolj ranljive skupine udeležencev (pešce, kolesarje, starejše in otroke), pomembna pa je tudi pri teži posledic voznikov in potnikov v vozilih.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img