Od torka sprememba veljavnosti covidnih potrdil

Od torka bo za starejše od 18 let veljavnost potrdil o cepljenju proti covidu-19 omejena na 270 dni. S poživitvenim odmerkom bodo lahko vsi, ki so bili polno cepljeni ali pa so bili cepljeni z enim odmerkom po preboleli bolezni covid-19, veljavnost cepilnega potrdila podaljšali. Obeta se tudi krajša doba za priznanje ponovne okužbe s koronavirusom.

Kdaj poteče covidno potrdilo?

Po priporočilih EU bo covidno potrdilo polno cepljenih od 1. februarja tudi v Sloveniji veljalo 270 dni od prejetja odmerka, ki pri posameznem cepivu šteje za polno cepljenost, torej večinoma drugega odmerka. Ob prejemu poživitvenega odmerka mRNK cepiva proti covidu-19 pa bo veljavnost potrdila tudi po 1. februarju neomejena.

Tudi prebolevnikom, ki so prvo cepljenje opravili v 180 dneh po okužbi s koronavirusom (oz. v 240 dneh po preboleli okužbi do 14. septembra 2021), bo potrdilo veljalo 270 dni po cepljenju. Ob dodatnem cepljenju s cepivom podjetij Pfizer ali Moderna pa bo tudi v tem primeru veljavnost potrdila neomejena.

Potrdilo bo 270 dni veljalo tudi osebam, ki so bile prvič cepljene s cepivom Janssen, drugič pa s cepivom podjetja AstraZeneca. Tudi potrdilo tistih, ki so se sprva dvakrat cepili, nato pa preboleli covid-19, bo veljalo 270 dni po cepljenju oz. 180 dni po pozitivnem rezultatu PCR-testiranja. Enako bo veljalo za osebe, ki so se sprva cepile, nato bolezen prebolele, kasneje pa se zopet cepile.

Strokovnjaki: Vrstni red cepljenja in prebolevanja ne vpliva na imunsko zaščito

Slednje je v javnosti sprožilo nekaj kritik. Potrdilo bo v primeru prebolele okužbe s koronavirusom ob kasnejšem dvakratnem cepljenju proti covidu-19 ob določenih pogojih namreč veljalo neomejeno, v drugačnem zaporedju cepljenja in okužbe s koronavirusom pa bo veljavnost potrdila torej časovno omejena.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je sicer v ponedeljek na vprašanje o smiselnosti razlikovanja vrstnega reda prebolelosti in cepljenja pojasnil, da meritev protiteles po svetu ni standardizirana preiskava, zato na osnovi tega ni možno določati uporabnih podatkov.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je na četrtkovi novinarski konferenci napovedala še, da bo s 1. februarjem v veljavo stopila tudi skrajšana doba za priznanje ponovne okužbe s koronavirusom. Kot je dejala, je moralo za uveljavljenje ponovne okužbe po zdajšnjih pravilih od prvega pozitivnega rezultata na PCR-testiranju do druge potrjene okužbe s tovrstnim testiranjem preteči vsaj 90 dni.

- Oglas - spot_img

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:29

Zadnji krog jesenskega dela lige

NK Maribor v nedeljo čaka še zadnji krog jesenskega dela prvenstva. Tekmec bo osmo-uvrščena ekipa Prve lige Telemach Gorica. Ena izmed pomembnejših sprememb v poteku...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Skip to content