spot_img

Za potrditev okužbe s koronavirusom od danes dovolj pozitiven hitri antigenski test

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Z današnjim dnem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo, po katerem bo za priznanje okužbe z novim koronavirusom dovolj pozitiven hitri antigenski test. Na brezplačno PCR-testiranje bo mogoče le še z napotilom zdravnika. Za zaščito bo treba uporabljati vsaj kirurške maske tipa II ali IIR.

Minister Poklukar: gre za začasen ukrep dokler je virus med populacijo tako močno razširjen

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, bodo imele potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je test negativen, a ima oseba znake okužbe dihal, ki vztrajajo 72 ur, pa bo morala po tem času znova na hitri test. V tem času naj se izolira, če bo tudi ponovljeni test kljub zdravstvenim težavam negativen, pa naj se obrne na svojega zdravnika, je dejal Poklukar.

PCR-testiranje bo na voljo tistim, ki jih bo nanj napotil zdravnik, ter samoplačnikom, ki bi test potrebovali iz drugih razlogov kot zdravstvenih, npr. za prehajanje državnih meja. Novo potrdilo bo namreč veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države.

Za slednje še vedno velja evropsko covidno potrdilo, ki pa se mu z današnjim dnem tudi spreminja veljavnost. Po priporočilih EU bo namreč covidno potrdilo polno cepljenih, starejših od 18 let, veljalo 270 dni. Ob prejemu poživitvenega odmerka mRNK cepiva proti covidu-19 pa veljavnost potrdila ostaja neomejena.

Za preverjanje digitalnih potrdil je sicer že na voljo tudi nova aplikacija

Spremenjeni odlok prinaša tudi spremembe glede uporabe mask. V zaprtih javnih prostorih, kot tudi na odprtih javnih krajih oz. prostorih, če ni mogoče zagotoviti ustrezne medosebne razdalje, bo odslej obvezna uporaba kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3. Doslej je odlok določal uporabo le navadne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Od danes pa velja še ena sprememba, vezana na ugotavljanje epidemioloških razmer. Vlada bo namreč od danes podatke o številu hospitaliziranih sporočala na način, da bo razlikovala med tistimi, ki so hospitalizirani zaradi covida-19 in tistimi, ki so hospitalizirani zaradi druge bolezni in imajo hkrati potrjeno okužbo z novim koronavirusom, torej so hospitalizirani s covidom-19.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img