Skrivnosten presežek rimske dediščine

0
247

Na predelu mesta Ptuj, kjer danes stoji bolnišnica, je v rimskih časih delovalo več obrtniških delavnic, ki so izdelovale tako gradbeni material kot posodo različnih oblik. Med njimi je vodila glavna cesta Poetovio – Savaria, v bližini katere je bilo več grobišč. V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam zato predstavljamo najzanimivejšo najdbo iz tega področja in sicer rimskodobno opekarsko peč. Slednja se je uporabljala za žganje opeke in ostalega gradbenega materiala, ki so jo našli na vzhodnem delu izkopnega polja. Bila je vkopana v zemljo do 1,2 metra globoko, njeno rešeto pa je bilo narejeno iz opečnih plošč in z okroglimi odprtinami.

Že v starem Rimu so na unikaten sistem ogrevali svoje terme, bazene in prostore za počitek. V hipokavstični peči, če pogledamo na hitro, zgleda kakor v toplozračni lončeni ali kombinirani peči. Za katere namene poleg sprostitve pa so peči sploh služile?

Rimski hipokavst – naložene plošče pod tlemi so ustvarile prostor za kroženje vročega zraka iz peči. Ogrevalni sistem je bil izumljen, da so lahko ogrevali sobo brez dima iz odprtih kurišč, ki so se uporabljali v preteklosti. Taki sistemi so bili pogosto uporabljeni v kopališčih, da bi ustvarili sobo z visoko temperaturo, podobno današnji savni.

V vzhodnem delu antične Petovione se je ob državni cesti Aquileia-Savaria raztezala obrtniška četrt z velikimi stanovanjskimi stavbami, trgovinami, delavnicami, sušilnicami in dvorišči. Bivališča so bila opremljena s freskami, štukaturo in mozaiki ter ogrevana s hipokavsti. V četrti so bile klesarske, kovaške, steklarske, lončarske in opekarske delavnice, delavnice za obdelavo kosti, odkrite pa so bile še peči za žganje apna.

Zaradi bližine nahajališč izvrstne gline je bilo največ lončarskih in opekarskih obratov s pečmi, lopami za sušenje izdelkov, prostori za pripravo gline in vodnjaki. Veliko število delavnic kaže, da se je na tem prostoru odvijala industrijska proizvodnja različnih lončarskih in opekarskih izdelkov ne le za potrebe mesta, ampak tudi drugih provincialnih mest v rimskem imperiju.

Od številnih odkritih peči je v stanovanjski soseski Rabelčja vas na mestu najdbe prezentirana opekarska peč iz 3. stoletja, v kateri so žgali tlakovce, opeke, posode in oljenke. Ob peči je predstavljen tudi izbor lončarskih izdelkov, izdelanih v petovionskih lončarskih delavnicah: oljenke, kalup za slavnostne kruhke, hranilnika, med žganjem poškodovani izdelki in različno oblikovane posode: vrči, lonci, sklede, krožnika, pladenj, trinožnik, kadilnica in čaše.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here