Znanstvena konferenca Rdeča armada v Prekmurju

MRC Maribor je v sodelovanju z Sinagogo Maribor in Almo Mater Europea- Fakulteto za humanistični študij, v prostorih Stalaga 18D organiziral znanstveno konferenco z naslovom Rdeča armada v Prekmurju.

Osvoboditev Prekmurja s prihodom Rdeče armade se v slovenski javnosti še danes, v 21. stoletju, percipira in vrednoti bolj kot izjema v sodobni zgodovini, čeprav je opus historiografskih del o osvoboditvi izredno obsežen.

V obdobju med Drugo svetovno vojno je bila Prekmurje priča edinstveni zgodbi o močni judovski skupnosti, ki je pustila svoj pečat v obliki simbolov, ki so še danes vidni na judovskem pokopališču in sinagogi. To obdobje je bilo polno izzivov in nevarnosti, vendar so sledi judovske prisotnosti ostale kot pomemben del kulturne dediščine Prekmurja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content