V Sloveniji se ta teden odvija izjemna kulturna pobuda, imenovana “Naprej v preteklost”. Številni muzeji in galerije po državi se pridružujejo tej akciji, ki jo organizirata Skupnost muzejev Slovenije in Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije. Namen akcije je osvetliti in poudariti izjemno bogastvo dediščine, ki jo hranijo ter predstavljajo slovenski muzeji in galerije.

V času, ko se fizični obiski muzejev in galerij morda zdijo omejeni, so kulturne ustanove po vsej Sloveniji zavihale rokave in se odločile, da bodo na spletu omogočile virtualno doživetje kulturne zapuščine. Spletne dogodke, ki potekajo v okviru akcije “Naprej v preteklost”, organizirajo z namenom, da bi obiskovalce popeljali na navdihujoče potovanje skozi zgodovino in umetnost.

Med virtualnimi dogodki najdemo raznolike dejavnosti, vključno z virtualnimi ogledi zbirk, spletnimi predavanji, delavnicami in virtualnimi razstavami. Muzeji in galerije se trudijo ustvariti pristno izkušnjo, ki bo približala kulturno dediščino vsakemu obiskovalcu, ne glede na njihovo fizično lokacijo.

Vodja projekta pri Skupnosti muzejev Slovenije, Ana Novak, je povedala: “Naš cilj je ohraniti povezavo z obiskovalci ter hkrati poudariti izjemno pomembnost ohranjanja kulturne dediščine. Spletne platforme nam omogočajo, da se približamo ljudem, ki morda ne morejo obiskati muzejev in galerij v živo.”

Akcija “Naprej v preteklost” se dotika številnih tem, vključno z umetnostjo, zgodovino, arheologijo in etnologijo. To je edinstvena priložnost za javnost, da odkrije skrite zaklade muzejskih zbirk, spozna zgodbe za umetniškimi deli ter se poglobi v različne vidike slovenske dediščine.

Sodelovanje muzejev in galerij v tej akciji odraža njihovo predanost ohranjanju kulturne dediščine ter prizadevanje za širjenje zavesti o pomenu kulturne vzgoje. Tisti, ki bi se radi podali na navdihujoče virtualno popotovanje skozi zgodovino, so vabljeni, da obiščejo spletne strani sodelujočih muzejev in galerij ter se prepustijo očarljivim zgodbam, ki jih ponujajo. “Naprej v preteklost” odpira vrata v svet dediščine na sodoben in dostopen način.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj