Rogaška Slatina pod kljukastim križem

0
238

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo knjigo Daniela Sitra z naslovom Rogaška Slatina pod kljukastim križem, zdravilišče med okupacijo 1941–1945. V njej avtor predstavlja ključne dogodke tega območja, ki so povezani z okupacijo Nacistične Nemčije. Iz tega časa pa izvirajo tudi številne zgodbe, ki so laični oz. širši javnosti večinoma nepoznani.

Po kapitulaciji Jugoslavije leta 1941 je nacistični okupator na območju današnje Slovenije izvajal velik teror nad prebivalstvom. Slednje je zajelo tudi območje Rogaške Slatine, ki je bilo v tistem času izredno pomembno geostrateško središče. Prav slednja je bila za okupatorja ključnega pomena, zato velja za eno redkih institucij, ki ni bila s strani nacističnega režima ukinjena.

Knjiga opisuje tudi pomen zdravilišča, kateri je bil namenjen izključno posameznikom, ki so simpatizirali z nacistično oblastjo. Rogaška Slatina je imela ob koncu vojne pomembno vlogo, ko je okupator že zapuščal to območje.

Čas okupacije Jugoslavije je prinesel tudi številne mite, ki so večinoma neresnične narave. Tudi v Rogaški Slatini se je v času nacizma razvila prav posebna zgodba.

Znanstvena monografija predstavlja prvo poglobljeno, sistematično, temeljito in celostno zgodovinopisno raziskavo štiriletne nacistične okupacije in oblasti v zdravilišču Rogaška Slatina z bogatim številom doslej še neobjavljenih tematskih sklopov. Izvirna študija temelji na večletnem arhivskem raziskovanju in drugih primarnih virih.

Daniel Siter, zgodovinar je sicer mladi raziskovalec in doktorand na Fakulteti za humanistični študij mednarodne univerze Alma Mater Europaea ter publicist, ki se raziskovalno ukvarja s sodobno zgodovino, primarno zlasti z obdobjem druge svetovne vojne na Slovenskem, kjer proučuje vojaške, politične in kulturne sfere dogajanja.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here