spot_img

Rogaška Slatina pod kljukastim križem

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo knjigo Daniela Sitra z naslovom Rogaška Slatina pod kljukastim križem, zdravilišče med okupacijo 1941–1945. V njej avtor predstavlja ključne dogodke tega območja, ki so povezani z okupacijo Nacistične Nemčije. Iz tega časa pa izvirajo tudi številne zgodbe, ki so laični oz. širši javnosti večinoma nepoznani.

Po kapitulaciji Jugoslavije leta 1941 je nacistični okupator na območju današnje Slovenije izvajal velik teror nad prebivalstvom. Slednje je zajelo tudi območje Rogaške Slatine, ki je bilo v tistem času izredno pomembno geostrateško središče. Prav slednja je bila za okupatorja ključnega pomena, zato velja za eno redkih institucij, ki ni bila s strani nacističnega režima ukinjena.

Knjiga opisuje tudi pomen zdravilišča, kateri je bil namenjen izključno posameznikom, ki so simpatizirali z nacistično oblastjo. Rogaška Slatina je imela ob koncu vojne pomembno vlogo, ko je okupator že zapuščal to območje.

Čas okupacije Jugoslavije je prinesel tudi številne mite, ki so večinoma neresnične narave. Tudi v Rogaški Slatini se je v času nacizma razvila prav posebna zgodba.

Znanstvena monografija predstavlja prvo poglobljeno, sistematično, temeljito in celostno zgodovinopisno raziskavo štiriletne nacistične okupacije in oblasti v zdravilišču Rogaška Slatina z bogatim številom doslej še neobjavljenih tematskih sklopov. Izvirna študija temelji na večletnem arhivskem raziskovanju in drugih primarnih virih.

Daniel Siter, zgodovinar je sicer mladi raziskovalec in doktorand na Fakulteti za humanistični študij mednarodne univerze Alma Mater Europaea ter publicist, ki se raziskovalno ukvarja s sodobno zgodovino, primarno zlasti z obdobjem druge svetovne vojne na Slovenskem, kjer proučuje vojaške, politične in kulturne sfere dogajanja.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img