Pričenja se najpomembnejše slovensko ocenjevanje vin

0
182

Na pomurskem sejmu v Gornji Radgoni se je pod okriljem jubilejnega 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra začelo odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona. 25 ocenjevalcev, med njimi so tudi tujci, bo ocenilo 627 vzorcev 172 vinarjev iz štirih držav.

Po besedah organizatorjev je to najpomembnejše slovensko ocenjevanje vin, saj je najobsežnejše in mednarodno, vinska kraljica Ana Protner pa je dodala, da je vsako priznanje pomembna nagrada za trud vinarja. Kot je dejala, smo Slovenci sicer v vrhu količine popitega vina v EU, a ga spijemo čedalje manj, vendar je to bolj kakovostno, kar je pot k uspehu in želja vsakega vinarja.

Za predsednika ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona Boštjana Zidarja je veliko število poslanih vzorcev dokaz, da ocenjevanju zaupa vedno več vinogradnikov in vinarjev, in tudi po njegovem prepričanju je to eno najpomembnejših mednarodnih ocenjevanj vin.

Ob 48. odprtem državnem ocenjevanju vin poteka tudi 12. odprto državno ocenjevanje biovin in 3. mednarodno ocenjevanje medenih pijač. Rezultate bodo predstavili 21. julija.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je ocenjevaje pospremil z besedami, da število udeležencev in vzorcev kaže, da se vračamo v predkoronske čase. Prepričan je, da bo tudi Agra dosegla rezultate iz obdobja pred epidemijo tako pri številu razstavljavcev kot obiskovalcev.

Te bodo letos med drugim pričakali nov pokrit paviljon ob upravni stavbi, razstava pregled zgodovine 60 let Pomurskega sejma v novem paviljonu in gornjeradgonski knjižnici ter jubilejni almanah. Dežela partnerica bo letos Japonska.

 

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here