Po poteh skritega »židovskega« balkona

0
488

Židovska ulica s pripadajočim trgom zaznamuje kulturno-zgodovinsko pomemben del Maribora, ki se v današnji mestni zasnovi hkrati razkriva kot izjemno atraktiven urbanistično zaključen kotiček mesta. Pred petsto leti in več je njegovo podobo oblikovala ena največjih, če ne celo največja, judovska skupnost v tedanjih slovenskih deželah, danes pa njen vsakdanji utrip narekujejo številne tod delujoče kulturne in galerijske ustanove.

V Sinagogi Maribor organizirajo različne kulturne prireditve, okrogle mize, predavanja, znanstvena srečanja in razstave. Pri tem sodelujejo in se povezujejo tako z domačimi kot tudi tujimi sorodnimi organizacijami in drugimi kulturnimi ustanovami ter si prizadevajo, da s svojimi programi bogatijo kulturno ponudbo Maribora in Slovenije.

V želji, da bi tako obiskovalce kot tudi širšo javnost čim bolje informirali o kulturno-umetniški produkciji, ki jo ponujajo organizacije, delujoče na Židovski ulici v Mariboru, so se povezali Mladinski kulturni center Maribor – Galerija Media Nox, Sinagoga Maribor, GT22 in Ustanova Fundacija Sonda, Društvo likovnih umetnikov Maribor in Fotoklub Maribor. Skupen imenovalec vseh deležnikov pa je ta, da Židovski trg postane eden izmed skritih biserov mesta, tako na zgodovinski kot kulturni ravni.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here