Kmetje s strahom spremljajo cene žit

Začenjajo se žetve žitaric, pridelovalce pa skrbi, s kolikšno izgubo jo bodo prodali. Po nizkih odkupnih cenah pšenice je problem tudi pri ječmenu.

Že pridelek bo zaradi neugodnega vremena manjši od pričakovanega, odkupna cena pa bo nižja od proizvodnih stroškov.

Tudi vremenske ujme, neurja in toče so vplival ena pridelek. Tako je marsikateri kmet ostal brez pridelka oziroma le -ta ni primeren niti za hrano živini

Žetev koruze običajno poteka od sredine avgusta naprej. Čas žetve je odvisen od zrelostnega razreda in namena pridelave koruze in je torej kombinacija vsebnosti vlage v rastlini, sorte, morebitnih vključevanj siliranja z drugimi kulturami, v veliki meri pa ga pogojuje tudi vreme. Z vremenskega vidika so za silažo koruze ugodni suhi in sončni dnevi, ki pa jih v zadnjem času ni bilo prav veliko.

Slaba letina in neugodne vremenske razmere bodo puščale številne posledice v prehranskih verigah, tako da se poraja vprašanje, kako bodo te razmere vplivale na ceno hrane v trgovinah.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Zaradi avgustovskih poplav 173 občin prijavilo za več kot 2,7 milijarde evrov škode

Občine so zaradi avgustovskih poplav prek aplikacije Ajda s skupno več kot 23.500 obrazci prijavile za več kot 2,7 milijarde evrov škode. Podatke je...

Več podobnih novic

Skip to content