KGZS Zavod Ptuj s pomočjo ostali so-organizatorjev vsako leto objavi razpis in organizira ocenjevanja prijavljenih izdelkov v mesecih pred vrhuncem festivala, ki ga predstavlja osrednja prireditev v mesecu maju. Na objavljen razpis vsako leto odzove okrog 600 kmetij, ki skupaj prijavijo v ocenjevanje okrog 1000 izdelkov. Naša ekipa je danes obiskala ocenjevanje mesnih in ribjih izdelkov.
S projektom »Dobrote slovenskih kmetij«, je bilo v zadnjih 30 letih kmetijam omogočeno, da so svoja tradicionalna znanja in prakse oblikovali v visoko kakovostne izdelke. Danes je strokovna komisija ocenjevala izdelke iz mesa, prvič pa tudi rib. V sklopu mesnih izdelkov svoje produkte prijavljajo predvsem tržne kmetije.
Ključno pri ocenjevanju je okus, vonj, pa tudi tekstura. Strokovno ocenjevanje in podelitev priznanj za kakovost, je že v preteklosti spodbujalo kmetije k dvigu kakovosti in njenemu ohranjanju. Tradicija in sodobnost sta tako z roko v roki pripravila ponudbo, ki jo kmetije iz leta v leto izboljšujejo.
Letos so prvič poleg mesnih izdelkov, ocenjevali tudi ribe. Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj bo potekala od 20. do 22. maja letos v Minoritskem samostanu na Ptuju. Tako kot v preteklih letih so tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije, podelili pa bodo zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.

