Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, tokrat je v ospredju poziv k do opraševalcev prijazni kmetijski pridelavi. Napovedanih je več dogodkov, osrednji v organizaciji Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo je bil že v petek, prihodnji teden pa bodo v Ljubljani podelili tudi nagrado zlata čebela.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga obeležili leto pozneje. Namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko raznovrstnost.

Da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, opozarja tudi letošnji svetovni dan čebel. Osrednja tema, to je do opraševalcev prijazna kmetijska pridelava, naslavlja prispevek čebelarjev in vlogo čebel in ostalih divjih opraševalcev pri povečanju prehranske varnosti, izboljšanju življenja in zagotavljanju ekosistemskih storitev za kmetijstvo.

Čebele ključne za prehransko varnost

Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biotske raznovrstnosti, pravijo na kmetijskem ministrstvu.

Razglasitev svetovnega dneva čebel po njihovih navedbah pomeni pomembno nadgradnjo in povezovanje držav v skrbi za čebele in ostale opraševalce na globalni ravni. “S spodbujanjem trajnostnega kmetijstva in čebelarstva, strokovnim izobraževanjem čebelarjev ter prilagajanjem pristopov in tehnologij čebelarjenja ter sajenjem medovitih rastlin, ki so bolj odporne na spreminjajoče se podnebje, lahko stanje pomembno izboljšamo,” so zapisali.

Letos bo mednarodno tekmovanje v Sloveniji

Danes je že vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja, čebelji pridelki pa so bogat vir nujno potrebnih hranil. Slovenski čebelarji si prizadevajo, da bi pomen čebel in čebelarstva spoznali že najmlajši. Tako že vrsto let vsak tretji petek v novembru v šolah in vrtcih pripravijo tradicionalni slovenski zajtrk, pri katerem poleg z domačim maslom, jabolkom, črnim kruhom in mlekom postrežejo tudi z medom. Projekt je do danes prerasel slovenske meje in s pobudo za evropski medeni zajtrk zaživel v številnih državah Evrope in tudi izven.

Mladi imajo priložnost pokazati svoje znanje o čebelah in delu čebelarja na mednarodnem tekmovanju, ki poteka od leta 2010. Letos ga bo gostila Slovenija, in sicer se bodo tekmovalci v starosti od 12 do 18 let v začetku julija zbrali v Ivančni Gorici, kjer se bodo soočili s 15 čebelarskimi izzivi ter prikazali čebelarsko znanje in spretnosti po različnih sklopih oziroma delavnicah.

Po Sloveniji potekajo številni dogodki

Ob svetovnemu dnevu čebel v teh dneh tako v Sloveniji kot po svetu potekajo številni dogodki. Osrednji mednarodni dogodek je Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo pripravila v petek, ko so strokovnjaki z vsega sveta na hibridnem dogodku z naslovom Angažirajmo se za čebele in opraševalcem prijazno kmetijsko proizvodnjo predstavili različne načine čebelarjenja ter raznolikost čebel in divjih opraševalcev.

V Sloveniji bo osrednji dogodek danes v Celju v okviru čebelarskega praznika, katerega vsako leto na soboto, ki je najbližje 20. maju, organizira Čebelarska zveza Slovenije. V sredo pa bodo v predsedniški palači v Ljubljani podelili nagrado zlata čebela, najvišjo državno nagrado na področju promocije, ohranjanja in raziskav čebel in drugih opraševalcev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content