spot_img

Speči biser pomurske kulturne dediščine

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Grad Frojdenav oz. po slovensko Meinlov grad stoji v nekdanjem nemško govorečem Širmdorfu, danes naselju Črnci v občini Apače. V slovenščini se grad imenuje po Juliusu Meinlu , ki je postal lastnik gradu leta 1907 in v njegovo okolico prinesel napredne metode in mehanizirano kmetovanje. V današnji rubriki Regionalna preteklost smo zato raziskali kako je potekal razvoj te kulturne dediščine in zakaj jo imenujemo grad, čeprav gre v strokovni literaturi za dvorec.

Dvorec Freudenau se nahaja v kmečkem naselju Črnci sredi manjšega parka v Občini Apače. Na mestu dvorca naj bi že v sredini 13. stoletja stal strelski dvorec, ki se omenja v Otokarjevem deželnem knežjem urbarju. Sedanja baročna zgradba je iz začetka 17. stoletja.

Strokovna javnost po navadi takšne deli na gradove in dvorce, pri čemer se poimenovanje gradu uporablja za utrdbe, po navadi na vzpetinah zaradi strateško obrambne lege. Medtem ko gre pri dvorcu bolj za protokolarni objekt z pripadajočo zgledno urejeno okolico različnih vsebin.

Na prvi pogled gre za zelo podobno kulturno dediščino, kot v primeru dvorca Dornave. Gre pri tem zgolj za naključje prepletanja nepovezanih zgodovinskih dogodkov ali imata dvorca dejansko kakšno povezavo?

Dvorec je skozi stoletja menjal več lastnikov, v začetku 20. stoletja pa je postal njegov lastnik znani dunajski veletrgovec s kavo Julius Meinl. Ta je na embalažo kave in na svoje trgovine postavil znamenitega zamorčka, ki ima izvor v krajevnem imenu Črnci.

Grad stoji pred nekdanjim dvorcem v obliki črke U, obdan z zgradbami, ki so v takratnih okoliških prebivalcih vzbudile številne zgodbe oz. nepreverjene zgodovinske mite o skrivnostnem rovu pod samim dvorcem.

Gre za enega izmed biserov pomurske kulturne dediščine, ki pa zaradi zapletov z denacionalizacijskimi postopki še vedno ostaja mrtva črka na papirju. Občina zato išče vse mogoče resurse in deležnike, da bi grad obnovila, tudi lokalna skupnost je temu naklonjena.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img