Poklukar: “Na mizi so vsi ukrepi.”

0
417

S širjenjem seva omikron in rastjo števila pozitivnih testov prihajamo v nov epidemični val. Ker nov sev kljub nekaterim vzpodbudnim informacijam še naprej ostaja neznanka, so po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukara na mizi vsi možni ukrepi za zajezitev širjenja virusa. Ob tem bodo možnost za uveljavitev dobili le tisti ukrepi, ki bodo sprejemljivi tudi za družbo, poudarja minister.

Število potrjenih primerov seva omikron narašča, prav tako je več tudi sumov na novi sev. S tem znova raste skupno število okuženih, ponovno se polnijo tudi bolniške postelje. In čeprav naj bi bilo po prvih informacijah zaradi omikrona manj hospitalizacij, je stanje v Sloveniji resno, je danes poudaril minister za zdravje.

Poklukar dodaja, da bo vlada pretresla vse mogoče ukrepe s katerimi bi bilo mogoče zajeziti širjenje koronavirusa. Ob tem bodo prednost dobili tisti, ki bodo sprejemljivi za vse, tako za stroko, družbo in gospodarstvo.

Ker prve informacije kažejo, da ima sev omikron krajšo inkubacijsko dobo, ta naj bi znašala dva in pol dni, se razmišlja tudi o tem, da bi bilo v primeru okužbe z omikronom, odločbo o karanteni z negativnim testom prekiniti že po petih dneh.

Kljub številnim razpravam o smiselnosti uvedbe obveznega cepljenja, se o tem zaenkrat ne razmišlja, dodaja Poklukar. Čeprav se omikron lahko izogne zaščiti, ki jo ustvarijo cepiva, pa je cepljenje po mnenju stroke še vedno smiselno.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja sicer cepljenih 1.250.240 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.190.292. Cepljenih z vsemi odmerki je tako v Sloveniji 56,4 odstotka.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here