Letos odkupili manj kravjega mleka

S kmetijskih gospodarstev je bilo v prvi polovici letošnjega leta odkupljenega za 2,3 odstotka manj kravjega mleka kot v enakem obdobju lani. Mlekarne so zmanjšale proizvodnjo mleka v prahu, konzumnega mleka, smetane in sira, proizvedle pa nekaj več fermentiranih mlečnih izdelkov in masla, je včeraj objavil statistični urad.

S kmetijskih gospodarstev je bilo junija odkupljenih okoli 47.700 ton kravjega mleka ali za 6,1 odstotka manj kot maja, v primerjavi z junijem lani pa za 1,5 odstotka manj. Med januarjem in junijem se je proizvodnja v primerjavi z enakim obdobjem leto prej povečala za več kot tri odstotke pri fermentiranih mlečnih izdelkih in za več kot en odstotek pri maslu.

Proizvodnja drugih skupin mlečnih izdelkov se je zmanjšala; pri mleku v prahu za več kot polovico, pri konzumnem mleku in pri smetani za skoraj sedem odstotkov, pri siru pa za skoraj šest odstotkov. Mlekarne so sicer junija proizvedle za skoraj 17 odstotkov več konzumnega mleka kot maja in za več kot 20 odstotkov več kot junija lani.

Na drugi strani pa so za podobne deleže zmanjšale proizvodnjo sira. Proizvedle so ga za 19 odstotkov manj kot mesec prej in za skoraj 15 odstotkov manj kot leto prej. Precej je upadla tudi proizvodnja smetane, mleka v prahu pa mlekarne junija niso proizvajale.

Mlekarne v EU so v prvih petih mesecih zbrale za 0,8 odstotka več kravjega mleka kot v enakem obdobju lani in povečale proizvodnjo vseh skupin mlečnih izdelkov z izjemo fermentiranih.