Težave s kapusovo muho

Letos mnogi vrtičkarji tožijo zaradi težav s kapusnicami. Zelje, cvetača, brokoli, posajeni aprila, bi v tem času morali v rasti vidno napredovati. Namesto bujnih listov pa rastline venejo, kot da jim manjka vode, listi pa dobijo najprej svinčeno modro sivo barvo, kasneje porumenijo in se posušijo. Ko rastlino izpulimo, so korenine objedene in polne belih drobnih črvičkov, kar nakazuje, da je rastlino napadla kapusova muha.

Kapusova muha je po videzu zelo podobna hišni muhi. Zraste od 5 do 7 mm, je sivo črne barve, oči ima rjavkastordeče. Njena jajčeca so bela, eliptične oblike in velika do 1 mm. Tudi s prostim očesom jih vidimo. Ličinke žerke so prav tako bele barve, velike do 1 cm. Bube pa so malo manjše od žerk in rdeče-rjave barve.

Kapusova muha napada rastline iz družine križnic. Najpogosteje so žrtev njenih ličink zelje, cvetača in brokoli, spomladi tudi redkvica, poleti in jeseni pa še pozno zelje, glavnati, brstični, listni ohrovt, črna redkev, repa. Ne uidejo ji niti pleveli iz družine križnic.

Zgodaj posejane rastline lahko zaščitimo z gosto mrežo. Dovolj gosta mreža bo zaščitila kapusnice tudi pred napadi bolhačev, ki prav tako spomladi ogrožajo vrtnine iz te botanične družine. Tiste zelo zgodnje posevke lahko prekrijemo namesto z mrežo kar z vrtnarsko kopreno. A za prekrivanje je v Podravju že prepozno. Drug način je, da rastlino posujemo s pepelom, a previdno, saj pepel tudi ustavlja rast rastlin.

Samice so aktivne v sončnem in toplem vremenu. Takrat pospešeno odlagajo belkasta 1 mm velika jajčeca na koreninski vrat rastlin ali v razpoke v tleh ob steblo. Ena samica odloži od 100 do 120 jajčec v več skupin po 2 do 10. Muha ima na leto tri rodove, prvega aprila in maja, drugega julija in avgusta ter tretjega septembra in oktobra. Prezimi v stanju bube plitko v tleh.

Poletni in jesenski rod ličink obžira tudi nadzemne dele rastlin. Pogosto ostanejo od obžrtega lista samo še listne žile. Veliko škode lahko povzročijo na sočnih in mesnatih listnih pecljih kitajskega kapusa.

Zelo pomembno je sprotno spremljanje škodljivca, sicer napad škodljivca težko predvidimo. Najprimernejše je spremljanja odlaganja jajčec, saj let odraslih muh ni neposredno povezan s poškodbami posevka.

video novice

00:03:20
00:05:13
00:03:31
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!