spot_img

Ali bo mehka regulacija cen zadosten ukrep za draginjo?

V zadnjem tednu

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je danes zaživela spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki.

V košarico izdelkov za popis cen je vlada uvrstila 15 skupin osnovnih živil – pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Na spletni strani lahko primerjate cene pri šestih največjih trgovcih: Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin.

V tem času bo trikrat izveden tudi popis cen izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, in sicer v trgovinah, ki so od meje oddaljene največ 50 kilometrov. Prvič so to že storili 13. septembra. V tujini so v primerjavo vključene trgovine Lidl, Spar, Billa, Conad in Konzum.

Z javno objavo cen osnovne košarice živil pri posameznih trgovcih naj bi trgovce odvrnili od preveč izrazitih podražitev. Če ta “mehka regulacija” ne bo dovolj, bo vlada sama regulirala cene na podlagi zakona o kontroli cen.

A predstavniki kmetov so kritični. Kot je poudaril predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič primerjanje cen živil, kot ga je zastavila vlada, ne more prinesti dobrih rezultatov, saj se primerja le maloprodajne cene. Menil je, da bi moralo biti na embalaži izdelka navedeno, kakšen delež končne cene odpade na posameznega deležnika v verigi. Če spremljanje cen ne bo urejeno tako, da bo na embalaži razvidno, koliko ima kdo v tej verigi, se bojijo, da bo brez vsakršnega učinka in bo lahko za kmeta škodljivo, saj bomo postajali vse bolj odvisni od uvoza vse bolj nekvalitetne hrane iz trenutnih tržnih viškov.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel