spot_img

Začela so se zasliševanja kandidatov za ministrske stolčke

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Začela so se zaslišanja kandidatov za ministre 15. slovenske vlade, ki jo, če bo imenovana, vodil predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Kandidat za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Matej Arčon je že uspešno prestal današnje zaslišanje pred pristojno komisijo DZ. Da je bila predstavitev kandidata ustrezna, je menilo 9 članov komisije, 2 sta bila proti.

Arčon stavi na čezmejno povezovanje

Kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je med današnjo predstavitvijo pred pristojno komisijo DZ izpostavil predvsem čezmejno povezovanje in povezovanje narodnih skupnosti. Menil je tudi, da ima urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu zelo velik pomen. Izpostavil je pomen slovenskega jezika in njegovo učenje. Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu po njegovi oceni v prihodnosti čaka tudi veliko izzivov na različnih področjih, trenutno pa je v dobri kondiciji.

Arčon se je zavzel tudi za prenovo pristojnega krovnega zakona ob konsenzu tudi Slovencev v zamejstvu in po svetu. Kot pomembno je izpostavil tudi digitalizacijo in današnjemu času ustrezno informiranje društev Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Slovenci v zamejstvu in po svetu so pomemben del in neločljiv del slovenskega narodnega telesa, tisti del, kot je dejal Arčon, zaradi katerega smo »odprti in svetovljanski«. Številčno je slovenski narod sicer majhen, a po kulturni moči »velik in globalen«, je dodal.

Danes se bo predstavilo pet kandidatov za ministrski stolček: Matej Arčon, Matjaž Han, Emilija Stojmenova Duh, Igor Papič in Aleksander Jevšek.

Ob 9. uri se je začela seja odbora DZ za gospodarstvo, na kateri zaslišujejo kandidata za gospodarskega ministra Matjaža Hana. Han je bil dolgoletni vodja poslanske skupine SD.

DZ bo zaslišanja nadaljeval ob 13. uri, ko bo na skupni seji odbora DZ za zadeve Evropske unije in odbora DZ za gospodarstvo zaslišan kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Aleksander Jevšek. Jevšek je bil sicer župan Murske Sobote, je kandidat iz kvote SD.

Ob 17. uri se bo sestal odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki bo zaslišal kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča. Papič je nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, je kandidat iz kvote Gibanja Svoboda. Po predvideni spremembi zakona o vladi pa naj bi Papič prevzel resor za visoko šolstvo.

Ob 17. uri bo prav tako zasedal odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bodo zaslišali kandidatko za ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Stojmenova Duh je nekdanja izvršna direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenija, čeprav je na državnozborskih volitvah kandidirala na listi SD, je po volitvah iz SD izstopila in je kandidatka iz kvote Gibanja Svoboda.

Zaslišanja preostalih kandidatov za ministre se bodo nadaljevala še v ponedeljek in torek. Če bodo vsi kandidati prestali zaslišanja na matičnih odborih, bo glasovanje o vladi v DZ lahko že v sredo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img