spot_img

Delodajalci napovedujejo 43.000 zaposlitev

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Obeti delodajalcev glede gibanja zaposlenosti v drugi polovici leta 2022 so pozitivni. Napovedujejo kar 3,2-odstotno rast števila zaposlenih, največ doslej po letu 2014. Predvidevajo približno 43.000 zaposlitev. Po drugi strani se večajo neskladja na trgu dela in težave delodajalcev z iskanjem kadra.

Tako kažejo rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je aprila in maja 2022 sodelovalo več kot 3.000 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije.

Najpozitivnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v gradbeništvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, drugih dejavnostih in gostinstvu.

S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklih šestih mesecih soočala že več kot polovica delodajalcev (54,1 %). V skupini velikih delodajalcev se jih je s pomanjkanjem ustreznih kadrov srečevalo skoraj 80 %.

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani:

  • vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev,
  • zidarji,
  • varilci,
  • delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih,
  • prodajalci ter
  • skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo.

Podatki kažejo, da se neskladja na trgu dela poglabljajo, težave delodajalcev z iskanjem kadra so vse pogostejše.

Dobra polovica delodajalcev (54,6 %) v prihodnje pričakuje težave z iskanjem kadra. Najbolj zaskrbljeni so delodajalci iz gostinstva ter zdravstva in socialnega varstva: več kot dve tretjini jih v prihodnosti pričakuje težave z iskanjem kadra.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img