V tretjem četrtletju se je stopnja brezposelnosti v primerjavi z drugim povečala za 0,3 odstotne točke, doseže sedaj 3,9 odstotka. Število brezposelnih je naraslo za približno 2.000 oseb v primerjavi z drugim četrtletjem, a ostaja približno enako kot v istem obdobju lani, kar je razkril statistični urad danes.

Stopnja brezposelnosti med ženskami je bila v tretjem četrtletju 4 odstotke, medtem ko je med moškimi znašala 3,7 odstotka.

V času šolskih in študijskih počitnic je opaziti povečanje števila oseb, ki so se ukvarjale s študentskim delom. Približno 35 tisoč ljudi je opravljalo takšno delo, kar je za skoraj 15 odstotkov manj kot v enakem četrtletju prejšnjega leta in za približno petino manj kot v tem obdobju leta 2021.

Število zaposlenih v rednem delovnem razmerju znaša 805 tisoč, kar pomeni 1-odstotni padec v primerjavi z drugim četrtletjem, vendar ostaja na približno enaki ravni kot v istem obdobju lani.

V zadnjem času opažajo naraščanje števila samozaposlenih. V tretjem četrtletju je bilo 126 tisoč samozaposlenih, kar je 8,6 odstotka več kot pred enim letom. Med njimi je bilo 31 odstotkov žensk.

Skoraj 90 odstotkov samozaposlenih je delalo v lastnem podjetju, medtem ko je bilo nekaj več kot desetina samozaposlenih kmetov.

31 odstotkov samozaposlenih je imelo zaposlene delavce, medtem ko 69 odstotkov ni imelo zaposlenih. Med ženskami je bil delež samozaposlenih, ki niso nikogar zaposlovali, večji, kar je obsegalo približno tri četrtine.

Približno desetina samozaposlenih je delala samo za eno stranko, medtem ko se je delež odvisnih samozaposlenih povečal na približno 15 odstotkov, če upoštevamo tiste, ki so delali za več kot eno stranko, vendar so 75 odstotkov prihodkov dobili od ene. Ti deleži ostajajo na podobni ravni v zadnjih letih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj