V predlogu interventnega zakona, ki ga je vlada v petek poslala v Državni zbor, po mnenju Irene Ilešič Čujovič, predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, obiluje sistemskih ukrepov, ki niso primerni.

Posebej izpostavlja ukrep, ki omogoča premestitev zdravstvenih delavcev brez njihovega soglasja, kar se po njenem mnenju ne sklada z ustaljenimi praksami.

Vlada je predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva poslala v nadaljnjo obravnavo v Državni zbor na dopisni seji, ki je potekala po nujnem postopku. Trdi, da bo zakon prispeval k večji dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema.

Osnutek predloga so na ministrstvu za zdravje posredovali deležnikom 9. novembra, z rokom za pripombe do naslednjega dne. Po nezadovoljstvu več deležnikov so rok podaljšali do 16. novembra.

Ilešič Čujovičeva je izrazila obžalovanje, da ministrstvo za zdravje in vlada nista resno upoštevala njihovega poziva k socialnemu dialogu pri tako pomembnem zakonodajnem predlogu. Sindikat je že 10. novembra zahteval, naj zakon pripravijo v sodelovanju s socialnimi partnerji, sicer bodo rešitve enostranske in bistveno manj učinkovite.

Po njenem mnenju 45. člen predloga interventnega zakona daje preširoka pooblastila ministru za zdravje, saj omogoča prilagajanje zdravstvene dejavnosti v primeru pomanjkanja kadra ali povečanega obsega dela brez potrebnega soglasja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj