Rekordne cene bencina, dizla in plina

0
360

Cene 95-oktanskega bencina in dizla se spet oblikujejo prosto na trgu, potem ko se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen pogonskih goriv. Napoveduje se skok cen. Izteklo se je tudi trimesečno obdobje zamrznitve obračunavanja omrežnin in prispevka za obnovljive vire za elektriko, tako da bodo računi spet višji. Draži se tudi plin.

Za liter bencina boste danes odšteli med 1,58 in 1,64 evra, za liter dizla pa med 1,78 in 1,84 evra. Na črpalkah na avtocesti so cene še višje.

Draži se tudi plin

Že z majem medtem kar nekaj ponudnikov za gospodinjstva draži plin. Cene plina na trgu so sicer trenutno nižje od rekordov s konca 2021, a še vedno vztrajajo na ravneh, ki so bile v tem času lani nepredstavljive.

V četrtek je vlada do konca julija podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, ob pogonskih gorivih še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje.

Nižje trošarine bodo tako vsaj nekoliko nižale račune za elektriko, ki se bodo s tistimi za maj vrnili vsaj na raven, preden je država z zakonom za februar, marec in april začasno zamrznila obračunavanje omrežnine in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here