spot_img

Rast cen nepremičnin ne pojenja

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Stanovanjske nepremičnine so bile v 1. četrtletju na četrtletni ravni višje za 4,1 %, na letni pa za 16,9 %. Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin (tj. rabljenih stanovanj in hiš skupaj) so se na četrtletni ravni zvišale za 5,2 %. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 5,5 %, cene rabljenih družinskih hiš pa za 4,7 %. Rabljena stanovanja so se najizraziteje podražila v Mariboru (za 6,9 %), sledile so podražitve v preostali Sloveniji (za 6,3 %) in v Ljubljani (za 5,3 %).

Cene novih stanovanjskih nepremičnin (nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj) so bile v primerjavi s prejšnjim četrtletjem nižje za 6,8 %. Cene novih stanovanj so se znižale za 8,7 %, cene novih družinskih hiš pa zvišale za 2,0 %.

Letna rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila 16,9-odstotna. Najizraziteje so se zvišale cene rabljenih stanovanj (za 19,9 %); sledile so cene rabljenih družinskih hiš (za 15,6 %) in novih stanovanj (za 4,5 %). Cene novih družinskih hiš pa so se znižale (za 1,5 %).

Koliko stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih in po kolikšni vrednosti?

Skupna vrednost vseh v 1. četrtletju 2022 prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je bila 435 milijonov EUR, kar je za 4 % manj od skupne vrednosti vseh prodaj v 4. četrtletju 2021 (454 milijonov EUR) in približno za tretjino vrednosti prodaj več kot v istem četrtletju prejšnjega leta (332 milijonov EUR).

Skupno je bilo prodanih 3.422 stanovanjskih nepremičnin, kar je za okrog 4 % manj kot v prejšnjem četrtletju.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo manjše kot v prejšnjem četrtletju. Prodanih je bilo namreč 3.379 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 423 milijonov EUR.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih 43. Skupna vrednost prodaje je znašala okrog 12 milijonov EUR, kar je polovica vrednosti v prejšnjem četrtletju (24 milijonov EUR).

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img