Provizije za dvig na bankomatih na Hrvaškem tudi deset evrov ali več

0
206

Četudi je Hrvaška prevzela evro, to ni zmanjšalo težav pri dvigih gotovine na bankomatih, temveč jih je le povečalo, so opozorili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Po njihovih informacijah namreč večina hrvaških bank pri dvigih na bankomatih še vedno zaračunava provizije, te pa lahko dosežejo tudi deset evrov ali več.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v ZPS, banka svojim komitentom za dvige na bankomatih znotraj EU ne sme zaračunati višjega nadomestila, kot bi ga, če bi denar dvignili na bankomatu v svoji državi.

“Svoji banki tako v navedenih primerih res plačate enako nadomestilo kot doma, a svoj lonček pristavi še banka ali drugi lastniki bankomatov, ki za dvige zaračunajo od nekaj evrov pa tudi do deset evrov ali več,” so opozorili v zvezi. Provizija je po njihovih navedbah običajno vezana na posamezen dvig in ni odvisna od višine zneska. “Tako lahko za dvig desetih evrov plačate dodatnih deset evrov provizije,” so posvarili.

ZPS v luči povedanega vsem, ki potujejo na Hrvaško, priporočajo, da na dopust vzamejo tudi gotovino; da tam, kjer je mogoče, plačujejo s karticami in da se izognejo bankomatom, ki zaračunavajo dodatne provizije.”A po naših informacijah večina hrvaških bank provizije zaračunava in se jim je zato težko izogniti – še posebej v bolj odročnih krajih, kjer je manj ponudnikov bankomatov,” so pojasnili pri ZPS. Provizije naj sicer po poročanju medijev denimo ne bi zaračunavala Istarska kreditna banka.

V državah zunaj območja evra pa svetujejo tudi pozornost na menjalne tečaje – vedno je treba izbrati dvig/plačilo brez konverzije oziroma v lokalni valuti, so podčrtali.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here