Optika pod vprašajem

Haloze so bile sprva skeptične glede napovedi izgradnje optičnega omrežja do vsakega naslova. Skeptičnost se je zdaj izkazala za upravičeno, saj podjetje Rune Enia, ki je bilo zadolženo za izgradnjo, odstopa od dela pogodb.

Prvotni načrt je bil ambiciozen: 85 % vseh naslovov in 80 % naslovov na belih lisah (območja brez tržnega interesa) naj bi bilo opremljenih z optiko. Vendar pa se je podjetje Rune Enia zdaj odločilo, da bo opustilo del projekta. Koliko naslovov bo ostalo brez optike in v katerih krajih ali občinah se gradnja ne bo nadaljevala, zaenkrat ni znano.

V občinah Majšperk in Žetale, kjer so se dela že začela, je bilo v dobrem letu dni optiko omogočeno 27 % načrtovanih naslovov. V Makolah se je gradnja šele dobro začela.

Sredi marca so se župani občin Majšperk, Žetale in Makole sestali s predstavniki podjetja Rune Enia, da bi razjasnili situacijo. Župan Žetal Anton Butolen je po sestanku povedal: »Po burni razpravi so nam predstavniki podjetja pojasnili, da so sredstva omejena, da so bili zavezani k priključitvi 80 % belih lis na celotnem projektu S32 in ne v posamezni občini ter da se bodo s preostalimi zainteresiranimi za priključke pogovarjali neposredno, brez sodelovanja občin.«

To pomeni, da so prebivalci Haloz, ki so se veselili optike, zdaj v negotovosti. Ne vedo, ali bodo dobili optiko in kdaj. Občine so sicer izrazile pripravljenost na sodelovanje pri iskanju rešitev, vendar je zaenkrat nejasno, kaj bo to prineslo.

Vsekakor je to za Haloze velik udarec. Optično omrežje je ključnega pomena za razvoj podeželja in omogoča enake možnosti kot v mestih. Brez optike bodo Haloze še naprej zaostajale.

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content