spot_img

Kakšni so potenciali slovenske lesne industrije?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V novi študiji, ki bo podlaga za pripravo strategije lesne industrije 2021–2027, mednarodni priznani strokovnjaki ugotavljajo, kako izkoristiti potencial lesa in lesne industrije za uresničitev trajnostnega razvojnega preboja v Sloveniji.

Čeprav letno priraste 4 m³ lesa na prebivalca, ga za izdelke porabimo le okoli 0,5 m³ na prebivalca. Les, zaradi svojih številnih ugodnih lastnosti, predstavlja strateško surovino države in surovino prihodnosti, saj ga imamo največ na prebivalca v EU. Gre tudi za obnovljivi vir, z negativnim ogljičnim odtisom, ki pri predelavi potrebuje malo energije, zato lahko učinkovito nadomesti druge materiale.

V skladu s prizadevanji Evropske unije in Evropskim zelenim dogovorom se pojavlja vse večja potreba po prestrukturiranju gospodarstva v smeri trajnostnega razvoja, s poudarkom na lokalni proizvodnji z lastnimi surovinami ter z manjšo porabo energije.

Izzivi lesne in pohištvene industrije pa so bili tudi osrednja tema letošnjih tradicionalnih Dnevov slovenskega lesarstva.

Med cilji je tudi okrepiti splošno zavedanje o lesu, spodbujati uporabo lesa pri gradnji objektov in opremljanju doma, kot tudi informirati javnost o prednostih lesene gradnje in rabe lesa v bivalnem okolju ter o njegovem ekološkem pomenu in družbeni odgovornosti

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img