Filmski teden Evrope, ki se začenja danes, bo spet razveselil ljubitelje sodobne evropske filmske umetnosti, saj bodo v več kot 20 slovenskih mestih na ogled 41 brezplačnih projekcij. Ta kulturni dogodek, ki bo trajal vse do septembra, prinaša izbor filmov, podprtih s strani podprograma Ustvarjalna Evropa Media, namenjenega spodbujanju evropske filmske in avdiovizualne industrije.

V mestih, kot so Ajdovščina, Izola, Sežana, Rogatec, Velenje, Celje, Maribor, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik, Litija, Murska Sobota in Slovenj Gradec, se bodo odvijale brezplačne projekcije, ki bodo raznolikemu občinstvu ponudile vpogled v sodobno evropsko filmsko produkcijo.

Med zvezdami filmskega neba bodo blesteli zmagovalci Cannesa, kot je “Anatomija padca” Justine Triet, ter filmski biseri, kot je “Trikotnik žalosti” Rubena Östlunda. Poleg tega se bodo na platnu zasvetili tudi domači dosežki, kot sta “Šepet metulja” Alena Pavšarja in “Gepack” Žige Kukoviča.

Izbrani filmi so prejeli finančno podporo podprograma Ustvarjalna Evropa Media, ki si prizadeva krepiti evropsko filmsko in avdiovizualno industrijo. Nekateri med njimi so bili tudi uvrščeni v izbor za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX, saj so se s svojo vsebino dotaknili temeljnih družbenih in političnih vprašanj ter tako postali središče evropske javne razprave. Film, kot univerzalni jezik, omogoča globlje razumevanje ter spodbuja razpravo o prihodnosti Evrope, so sporočili organizatorji.

Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo slovenske regionalne točke Europe Direct v sodelovanju z lokalnimi partnerji, Centrom Ustvarjalna Evropa, predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. S svojo pestro ponudbo filmov in sodelovanjem z lokalnimi skupnostmi prispeva k bogatitvi kulturnega življenja ter spodbuja dialog o pomembnih temah v evropski družbi.