Jutri bodo policisti poostreno nadzirali prehitre voznike

0
162

V četrtek, 24. marca 2022, bodo policisti na okoli 600 lokacijah po vsej državi izvedli maraton nadzora hitrosti; nadzor bo potekal od 6. do 18. ure. To pomeni, da lahko vozniki v Sloveniji (in tudi praktično vseh državah Evropske unije) na ta dan pričakujejo, da jih bodo vozniki ustavili in kontrolirali.

Tako kot je praksa že zadnjih nekaj let, želijo policisti z okrepitvijo nadzora nad prehitrimi vozniki in javno objavo točnih lokacij vseh meritev tudi tokrat pokazati, da je njihova želja delovati predvsem preventivno in doseči, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo prispevali k varnejšim cestam.

Pri maratonu nadzora hitrosti bo sodelovalo 188 policistov, ki bodo pri tem uporabljali vsa razpoložljiva sredstva. Občasno se jim bodo pridružile tudi ostale patrulje, ki bodo nadzor izvajale ob rednem delu, v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost (ang. Speed), ki poteka cel teden, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

Maraton nadzora hitrosti za spremembo vozniških navad

Maraton nadzora hitrosti bodo slovenski policisti tokrat izvedli že osmo leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da je na dan nadzora ugotovljenih zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko je ob izvajanju rednih kontrol ugotovljenih okoli 8 odstotkov prekoračitev.

Osnovni namen nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da bi vozniki v pričakovanju kontrol vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitve hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov.

Kliknite tukaj za ogled vseh lokacij meritev hitrosti!

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here