spot_img

Javna razprava o noveli zakona o gospodarskih družbah

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V enomesečni javni razpravi, do 18. julija, je osnutek predloga novele zakona o gospodarskih družbah, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. S predlogom novele želijo v slovenski pravni red delno prenesti dve evropski direktivi, hkrati pa prinaša tudi trajno podlago za virtualne skupščine delničarjev.

Kot so pojasnili na ministrstvu, se bosta z novelo zakona v slovenski pravni red delno prenesli direktiva s področja uporabe digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb in direktiva glede čezmejnih preoblikovanj, združitev in delitev.

Na podlagi prve želijo normativno podpreti spletno ustanovitev kapitalskih družb, spletno registracijo podružnic tujih podjetij in spletni vpis dokumentov in informacij sodni register. Pri tem je pomembna novost ta, da se vlagateljem ni treba osebno zglasiti pri kateremkoli organu. Urediti želijo tudi pravila izmenjave podatkov o prepovedi opravljanja funkcije direktorja med pristojnimi organi držav članic EU in Evropskega gospodarskega prostora.

Na podlagi druge, tako imenovane mobilnostne direktive, pa dopolnjujejo pravila o čezmejnih združitvah kapitalskih družb in določajo nova pravila o čezmejnih delitvah in čezmejnih preoblikovanjih kapitalskih družb, ki do sedaj niso bile urejena.

Poleg navedenih rešitev želi ministrstvo zagotoviti tudi trajno podlago za izvedbo virtualnih skupščin delničarjev v delniških družbah, ki so se kot začasni ukrep že lahko izvajale v času epidemije covida-19.

Zainteresirano strokovno in drugo javnost ministrstvo vabi, da posreduje komentarje in predloge na osnutek predloga zakona preko portala e-demokracija ali neposredno na elektronski naslov. Komentarje lahko oddajo do 18. julija.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img