spot_img

Župan občine Pesnica se je v Sarajevu poklonil Ivu Štandekerju

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Z veleposlanikom RS v Sarajevu, gospodom Damijanom Sedarjem, predsednico SKD Cankar Sarajevo, gospo Verico Džino, z gospo Mirjano Barbič– voznico, ki je ranjenega Iva želela pripeljati do bolnišnice in bila z njiim do samega konca, s predstavniki občine Novi Grad Sarajevo in predstavniki krajevne skupnosti Dobrinja, se je župan občine Pesnica Gremor Žmak srečal v Sarajevu, ob 30-obletnici smrti poklonili Ivu Štandekerju.

“Še preden govorimo o njem kot o junaku, moramo spregovoriti o njem, kot velikem strokovnjaku. Mnogo je bilo napisanega in povedanega o njem, kot o novinarju, posebej poznanem po njegovem pisanju z vojnih področij,” so zapisali na spletni strani.

V svojih 30 letih življenja mu je uspelo zapolniti lastno bibliografijo, kot mnogim novinarjem, prevajalcem ali avtorjem nikoli ne uspe. Med psihologi je še posebej znan in cenjen po prevodih Freuda, med sociologi po prevodih Habermasa. Med njegovo biliografijo je knjižnični fond kar 142 enot, 41 književnih izdelkov ter 42 del. Kot so zapisali, njegovi prevodi, dela in članki pomenijo neizmerno nacionalno bogastvo. Ukvarjal se je s stripom, zemljevidi ter pisal o filmu.

Vse zgoraj našteto nam pove veliko o njegovi vsestranskosti in angažiranosti. Zavedal se je, da so informacije in deljenje informacij ključnega pomena. In ni zaman misel, da je veliko ljudi vojno v obleganem Sarajevu preživelo tudi zaradi pogumnih ljudi, kot je Ivo Štandeker, ki so novice o vojni v BIH pošiljali v svet, čeprav so s tem tvegali svoja življenja.
Ljudje pozabimo veliko, nikoli pa ne smemo pozabiti grozot, ki jih je sposoben človek storiti sočloveku. In prav dan, kot je današnji je najboljši opomnik, kako se zgodovina ne sme nikoli ponoviti.

Tudi v Sloveniji je bil posthumno odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije.

Naj se za konec vrnemo k Ivu Štandekerju v takrat oblegano Sarajevo. Kot je bilo zapisano v črni Mladini: »Neštetokrat naj bo preklet tisti torek«. In to prav v dneh, ko je Ivo v vsej vojni noriji večkrat izjavil: »Spremlja me divja sreča…« Vsi vemo, kako se je končalo.

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img