Dokapitalizacija republiškega stanovanjskega sklada

Stanovanjski sklad RS (SSRS) bo poleg letošnjih 25,5 milijona evrov in še enkrat toliko v začetku leta 2024 iz državnega proračuna dobil dodaten denar za projekte, ki se lahko začnejo izvajati, je danes dejal resorni minister Simon Maljevac. SSRS bi lahko letno zgradil do 1000 stanovanj, pravi direktor sklada Črtomir Remec.

Država je letos SSRS dokapitalizirala za 25,5 milijona evrov, od česar bo 10 milijonov evrov namenjenih projektom sklada, 15 milijonov evrov pa za program, po katerem sklad nudi ugodne kredite občinam in lokalnim stanovanjskim skladom. Kot je danes ob predstavitvi aktivnosti SSRS v Ljubljani dejal minister za solidarno prihodnost Maljevac, bosta prihodnje leto sledili vsaj še dve takšni injekciji.

»Takoj po novem letu bomo šli v drugo dokapitalizacijo, prav tako v višini 25 milijonov. Verjamem pa, da bosta naslednje leto dokapitalizaciji vsaj dve, torej vsaj še ena dodatna,« je dejal minister.

Vlada se je po njegovih besedah namreč dogovorila, da ko bodo dokapitalizacijska sredstva porabljena in bo pripravljenih dovolj novih projektov, »bomo takoj zagotovili dodatna sredstva«.

Takšno financiranje je predvideno do leta 2026, ko naj bi bil po načrtih zagotovljen sistemski vir financiranja gradnje javnih najemnih stanovanj v višini 100 milijonov evrov letno.

SSRS ima letos zaključenih 228 stanovanj, in sicer v mariborski soseski pod Pekrsko gorco (158 najemnih in 30 oskrbovanih stanovanj) ter na Dolgem mostu v Ljubljani (40 najemnih). Glede slednjih je Remec pojasnil, da jih niso takoj oddali, ker so čakali, ali bodo morda potrebna za namestitev tistih, ki so jih prizadele poplave. Razpis zanje bo objavljen v tednu ali dveh, je napovedal.

Prihodnje leto naj bi bil končan projekt Nova Dolinska v Kopru (91 stanovanj), v 2024 ali v 2025 projekt Podbreznik v Novem mestu (103), nato pa v 2025 in 2026 projekt Partizan na Jesenicah (46), prva faza projekta Ob Savi v Kranju (187) ter prve faze projektov na Lukovici (80), v Lendavi (38) ter Podutik Glince v Ljubljani (60).

Skupna vrednost letos končanih projektov in projektov v gradnji je 152,4 milijona evrov. Sklad jih poleg iz lastnih sredstev financira s posojilom pri Razvojni banki Sveta Evrope (CEB) in iz načrta za okrevanje in odpornost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content