Zimske pnevmatike ne le zaradi snega, ampak tudi zaradi nizkih temperatur

Policisti bodo po 15. novembru, ko v veljavo stopi obvezna zimska oprema za vsa motorna vozila, to intenzivno preverjali. V primeru, da vozila te ne bodo imela, je predpisana globa v višini 40 evrov. Na AMZS dodajajo, da zimske pnevmatike za varno vožnjo niso nujne le zaradi snega, ampak tudi zaradi nizkih temperatur.

Po zakonu je zimska oprema na motornih vozilih obvezna med 15. novembrom in 15. marcem oz. v zimskih razmerah. Pravilnik o delih in opremi vozil kot zimsko opremo za motorna vozila določa zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike, če ima vozilo v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa. Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, morajo v opremi imeti še lopato.

Globino preverite s kovancem za evro

Izjema tem pravilom so priobalna območja Slovenije, kjer pa mora biti v tem času profil letnih pnevmatik globok vsaj tri milimetre. Tudi drugod profil na zimskih pnevmatikah ne sme biti manjši od treh milimetrov, saj jih v nasprotnem zakonodaja pojmuje kot letne.

Agencija za varnost prometa je v sporočilu za javnost voznikom predlagala, da globino profila preverijo s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok tri milimetre. Ob tem v primeru blage zime svetujejo, naj vozniki globino preverjajo pogosteje, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba pnevmatike večja.

Za ekstremne snežne razmere pa so najprimernejše snežne verige, ki zagotavljajo najboljši oprijem. Nameščene morajo biti na pogonskih kolesih, z njimi pa naj vozniki vozijo največ 50 kilometrov na uro, so dodali na agenciji.

Inštruktor varne vožnje pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) Tomaž Farčnik je povedal, da lahko vozniki v primeru, ko so zimske pnevmatike na lastnih platiščih, menjavo opravijo kar sami. Pri tem pa velja biti pozoren, da platišča niso privita niti preveč niti premalo, je dodal.

Prav tako je pomembno, da so kolesa pravilno obrnjena v smeri vožnje, kot je to označeno na bočnem delu pnevmatike. Ob menjavi v lastni režiji se pogosto zgodi, da pnevmatike niso centrirane, kar lahko na vozilu povzroča tresljaje, zaradi česar je vožnja manj udobna. Centriranje izvede pooblaščen izvajalec, je še dejal Farčnik.

Intenzivno preverjanje zimske opreme

Višji samostojni policijski inšpektor Matjaž Leskovar je napovedal, da bodo policisti s 16. novembrom intenzivno preverjali, ali imajo vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. V primeru, da je voznik nima, je predpisana globa 40 evrov, vendar lahko policisti ugotovijo tudi dodatne kršitve.

Če voznik ne očisti motornega ali priklopnega vozila skladno z zakonskimi določbami, je predpisana globa v višini 200 evrov, če voznik ne upošteva signalizacije, ki v zimskih razmerah prepoveduje promet, je predvidena globa 300 evrov, če pa brez popolne zimske opreme obstane na cesti in ovira promet, pa zakon predpisuje globo v višini 500 evrov in pet kazenskih točk, je naštel Leskovar.

Lani so policisti zabeležili približno tisoč takšnih kršitev, vendar ob tem opažajo, da se vozniki v splošnem zavedajo, da je zimsko opremo treba imeti, je dodal.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content