spot_img

Zgodovinska dediščina Koteksa še brez rešitve

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo delovanje in pomen nekdanje Stare usnjarne na Ptuju, vsem bolj poznane kot poslopje Koteks. Njegova zgodovina sega v začetna leta 19. Stoletja, od takrat naprej pa je doživel 3 večje obnove. Zadnjo leta 1909, od tedaj pa večjih posegov v sam objekt ni bilo, zato je tudi dolga leta propadel. S sklepom pristojnega ministrstva za kulturo so Koteks ob koncu lanskega avgusta podrli, idej o umestitvi novih vsebin na to območje je veliko, usmerjene pa bi bile predvsem v turistično dejavnost.

Stara usnjarna, nekdaj tudi Pirichova usnjarna, je spomeniško zaščitena zgradba na Ptuju na Dravski ulici 14, na levem bregu Drave in na območju nekdanjega kopališča. Stavba je večnadstropna, podolgovata in datira v leto v začetek 19. Stoletja.
Druga gradbena faza se je začela na prelomu iz 19. V 20. Stoletje, ko je lastništvo stavbe prevzela Amalija Pirich, vdova sicer znanega lokalnega usnarja Janeza Piricha.

Za zadnjo gradbeno fazo je poskrbel Amalijin sin, Pavel Pirich, ki je v neposredni bližini poslopja Koteksa zgradil nekakšen prizidek. To območje je bilo do pojava poslopja Koteks izredno redko poseljeno, po zgodovinskih virih je tukaj bilo moč videti le nekaj stanovanjskih hiš.

Objekt nekdanje Stare usnjarne na Ptuju je bil do avgusta lanskega leta po dolgih letih pomanjkanja vlaganj v dotrajanem stanju zato je občina prejela kulturno-varstveno soglasje za njegovo odstranitev.

Mestna občina Ptuj za zdaj še nima konkretnih načrtov, kaj z izpraznjenim zemljiščem na nabrežju Drave, kjer so konec poletja po prejetem kulturno-varstvenem soglasju odstranili propadajočo stavbo nekdanje usnjarne Koteks. Izpraznjeno zemljišče na nabrežju Drave bi naj bilo po napovedih namenjeno turističnim vsebinam.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img