spot_img

Zgodovinska dediščina Koteksa še brez rešitve

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo delovanje in pomen nekdanje Stare usnjarne na Ptuju, vsem bolj poznane kot poslopje Koteks. Njegova zgodovina sega v začetna leta 19. Stoletja, od takrat naprej pa je doživel 3 večje obnove. Zadnjo leta 1909, od tedaj pa večjih posegov v sam objekt ni bilo, zato je tudi dolga leta propadel. S sklepom pristojnega ministrstva za kulturo so Koteks ob koncu lanskega avgusta podrli, idej o umestitvi novih vsebin na to območje je veliko, usmerjene pa bi bile predvsem v turistično dejavnost.

Stara usnjarna, nekdaj tudi Pirichova usnjarna, je spomeniško zaščitena zgradba na Ptuju na Dravski ulici 14, na levem bregu Drave in na območju nekdanjega kopališča. Stavba je večnadstropna, podolgovata in datira v leto v začetek 19. Stoletja.
Druga gradbena faza se je začela na prelomu iz 19. V 20. Stoletje, ko je lastništvo stavbe prevzela Amalija Pirich, vdova sicer znanega lokalnega usnarja Janeza Piricha.

Za zadnjo gradbeno fazo je poskrbel Amalijin sin, Pavel Pirich, ki je v neposredni bližini poslopja Koteksa zgradil nekakšen prizidek. To območje je bilo do pojava poslopja Koteks izredno redko poseljeno, po zgodovinskih virih je tukaj bilo moč videti le nekaj stanovanjskih hiš.

Objekt nekdanje Stare usnjarne na Ptuju je bil do avgusta lanskega leta po dolgih letih pomanjkanja vlaganj v dotrajanem stanju zato je občina prejela kulturno-varstveno soglasje za njegovo odstranitev.

Mestna občina Ptuj za zdaj še nima konkretnih načrtov, kaj z izpraznjenim zemljiščem na nabrežju Drave, kjer so konec poletja po prejetem kulturno-varstvenem soglasju odstranili propadajočo stavbo nekdanje usnjarne Koteks. Izpraznjeno zemljišče na nabrežju Drave bi naj bilo po napovedih namenjeno turističnim vsebinam.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Kateri ukrepi so odpravljeni in kaj še ostaja v veljavi?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da se z današnjim dnem ukinjajo zaščitno in...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img