Za podjetništvo se v večini odločajo premožni

Slovenija je dosegla opazen napredek pri oblikovanju podjetništvu naklonjenih kulturnih in družbenih norm. Slovenci s povprečno več kot 85-odstotno percepcijo spoštujejo in prepoznavajo uspešno podjetništvo.

Slovenija je po tem merilu v letu 2022 med sodelujočimi evropskimi državami na prvem mestu. Da je podjetniška pot zaželena kariera je v povprečju v letu 2022 menilo 72,64 odstotkov ljudi, kar jo uvršča na četrto mesto med sodelujočimi evropskimi državami, kjer so na prvih treh mestih Romunija, Ciper ter Srbijo. Na koncu lestvice pa Švica, Poljska in Španija.

Manj spodbudno pa je spoznanje, da je strah pred neuspehom v letu 2022 presegel 50 %, kar je za več kot 20 odstotnih točk več kot pred desetletjem. Ta strah predstavlja resno omejitev za ustanavljanje podjetij v mnogih gospodarstvih.

V Sloveniji se obenem soočamo z izzivi, ki omejujejo rast in razvoj podjetij, kar vpliva na ustvarjanje novih delovnih mest in prispevek k bruto družbenemu dohodku.

V zadnjih dveh desetletjih se je povprečna starost slovenskih zgodnjih podjetnikov povečala, pri čemer podjetja pogosteje ustanavljajo mlajše generacije. Vendar pa se je delež zgodnjih podjetnikov z največ srednješolsko izobrazbo v zadnjih 20-ih letih bistveno zmanjšal, s 75 % na nekaj manj kot 40 %. Spremenil pa se je tudi dohodkovni status podjetnikov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content