V pričakovanju negovalne covidne bolnišnice

0
402

Negovalni dom covid-19, ki ga je vlada uvrstila v načrt razvojnih programov za obdobje 2022–2025, bodo predvidoma zgradili na Ptuju. Namenjen bo bolnikom po težkih poškodbah glave, hrbtenice in za rezervne kapacitete v primeru ponovnih epidemij.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je napovedal, da bo negovalni dom covid-19 namenjen bolnikom v starostni skupini od 18 do 65 let, ki so popolnoma odvisni od pomoči drugih. Celotna investicija je vredna nekaj več kot 26 milijonov evrov in pol, dom pa bo predvidoma namenjen 300 bolnikom.

V določenih delih Slovenije še brez bolnišnice

Poklukar se je dotaknil tudi gradnje gorenjske regijske bolnišnice, ki jo je vlada prav tako uvrstila v načrt razvojnih programov. Zaradi uvrstitve v načrt bodo zdaj lahko začeli pripravo dokumentacije za pristop h gradnji. Lokacija regijske bolnišnice še ni znana, saj “o tem še potekajo študije”. Na ministrstvu pa predvidevajo, da bo zgrajena do leta 2031.

Namen gradnje je zagotoviti zadostno količino bolnišničnih kapacitet za Gorenjsko, v njej načrtujejo 600 bolnišničnih postelj. Z regijsko bolnišnico bodo po Poklukarjevih besedah razpršeno bolnišnično dejavnost na Gorenjskem združili pod eno streho. “S tem bomo združili stroko in pomembno dvignili kakovost obravnave bolnikov. Po drugi strani pa z novo infrastrukturo tudi zagotovili boljšo kakovost obravnave in boljše delovne pogoje za zaposlene,” je dejal.

Gorenjska bolnišnica bo predvidoma nudila vse programe, ki jih imajo splošne bolnišnice, torej oddelke za interno medicino, kirurgijo, ginekologijo in pediatrijo.

Na Gorenjskem trenutno delujejo štiri bolnišnice na štirih lokacijah. Po njegovih besedah bi vsaj del njihovih programov prenesli v novo bolnišnico.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here