spot_img

V letu 2021 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 1.429 kolesarjev

V zadnjem tednu

Agencija za varnost prometa in Policija sta pred Svetovnim dnem kolesarjenja in ob zaključku nacionalne preventivne akcije Varno s kolesom pripravili dogodek za ozaveščanje vseh udeležencev v prometu o varnosti kolesarjev. Podatki kažejo, da je bilo v letu 2021 v prometnih nesrečah udeleženih 1.429 kolesarjev, od tega je 845 kolesarjev ali 59 % povzročilo prometno nesrečo.

V prometnih nesrečah je umrlo 10 kolesarjev, 229 je bilo hudo telesno poškodovanih in 956 lahko telesno poškodovanih. Od vseh udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah jih kar 28 % ni nosilo zaščitne čelade. Kljub temu, da je uporaba zaščitne čelade obvezna le do 18. leta, svetujemo uporabo čelade vsem kolesarjem. Med vožnjo s kolesom je prepovedano uporabljati mobilni telefon, lani pa je Policija ugotovila že 666 kršitev in obravnavala 730 kolesarjev, ki so vozili pod vplivom alkohola. V času nacionalne preventivne akcije sta Agencija in Policija izvajali številne dogodke za večjo varnost kolesarjev.

Policija in Agencija izpostavljata, da so najpogostejši vzroki za prometne nesreče v katerih so udeleženi kolesarji, so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Tako kot voznike motornih vozil, tudi kolesarje pozivamo, da prilagodijo hitrost vožnje in da upoštevajo pravila glede smeri vožnje. Kolesarje pozivamo, da uporabljajo kolesarke poti, če na njihovi poti obstajajo, saj so veliko bolj varne. Dogaja se namreč, da kolesarji vozijo po cestah, čeprav vzporedno s cesto poteka še kolesarska steza ali kolesarka pot. Na njih so se pojavili tudi vozniki e-skirojev, ki so razmeroma tihi in lahko tudi hitri, zato je pomembno, da so kolesarji pozorni tudi na njihovo prisotnost. Vsi vozniki motornih vozil in lahkih motornih vozil naj posebno pozornost namenjajo varnosti kolesarjev, saj le na ta način lahko zagotavljamo večjo varnost kolesarjev.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel