spot_img

V 58. letu starosti je umrl nekdanji direktor Nove KBM in Pošte Slovenije Aleš Hauc

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Aleš Hauc, ki je bil tudi zunanji sodelavec mariborske ekonomske fakultete, je bil na čelu Pošte Slovenije od junija 2005, do aprila 2012. Takoj za tem pa je postal predsednik uprave banke NKBM, na tem položaju pa je ostal do februarja 2015, ko ga je s položaja zaradi zdravstvenih težav odpoklical nadzorni svet banke. Na njegov položaj je bil takrat imenovan Robert Senica.

Pred tem je bil na daljši bolniški, sam pa je po tem nadzornemu svetu podal predlog za sporazumno razrešitev s položaja predsednika uprave. Senica je za Večer po prevzemu najvišjega položaja v NKBM dejal, da je Hauc opravil dober posel, da pa je delal zelo konzervativno.

Nekoliko presenetljivo je Hauc leta 2016 oddal kandidaturo za direktorja UKC Maribor, saj je od njegovega odhoda iz NKBM v zraku viselo, kaj bo počel. Takrat je dejal, da s kandidaturo misli resno in da ne drži, da je to samo eno od žezel, ki jih v iskanju nove službe daje v ogenj. Svet UKC Maribora je nato na položaj imenoval Janeza Lavreta.

Poslovna pot Aleša Hauca

Rojen leta 1964 je po diplomi na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti poklicno pot začel leta 1991 kot svetovalec za financiranje podjetij pri Ekonomskem inštitutu v Mariboru. Pozneje se je zaposlil v takratni Krekovi banki, karierno pot pa od leta 2002 nadaljeval kot direktor mariborske enote Banke Koper. Na čelo Pošte Slovenije se je zavihtel leta 2005 v času prve vlade Janeza Janše.

V NKBM je bil v času Aleša Hauca izpeljan največji del privatizacije druge največje slovenske banke, a je nato tik pred dokončno izpeljavo projekta februarja 2015 odstopil po daljši bolniški odsotnosti. Banko je vodil skozi njena najbolj krizna leta, ko se je zaradi bremen iz predkriznih časov in posledične rasti slabih posojil znašla v tako težavnem položaju, da jo je morala država večkrat dokapitalizirati, pozneje pa v okviru obsežne sanacije največjih slovenskih bank tudi dokončno nacionalizirati ter del slabih terjatev prenesti na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Hauc je bil tudi predavatelj na Gea Collegeu v Ljubljani in v izobraževalnem centru Združenja bank Slovenije, od leta 2008 pa je na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti kot zunanji sodelavec na katedri za finance predaval predmete s področja financ in bančništva. Bil je tudi član nadzornih svetov PBS in Športne loterije ter član strateškega sveta Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Po hitri cesti v napačno smer, povzročil nesrečo in pobegnil

Včeraj, okoli 14. ure je 25-letni voznik osebnega avtomobila vozil po hitri cesti H2 v napačni smeri oz. po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img