spot_img

Tradicionalno Jurjevanje združuje že trideset let

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Že dolgih trideset let v Juriju ob Pesnici v občini Kungota negujejo tradicijo, s katero v začetku pomladi pripravijo tradicionalno Jurjevanje.  Ob krajevnem prazniku so, kot je že običajno, blagoslovili konje, živali, motorje, avtomobile, traktorje in živila. Čeprav letošnja izvedba po številčnosti ni dosegla praznovanj iz najboljših let, pa je bilo tokratno Jurjevanje dobra napoved, da se v Kungoto vrača družabno življenje.

Kar nekaj dogodkov so v zadnjih tednih že pripravili v Kungoti. Eden izmed odmevnejših in tistih z dolgo tradicijo, je tudi Jurjevanje v Juriju ob Pesnici. Nedeljsko dogajanje se je tako začelo s sveto mašo, nadaljevalo pa z blagoslovom živali, avtomobilov, traktorjev in motorjev. Tradicija praznika pomladi v Juriju je dolga in sega že tri desetletja nazaj.

Pogled v tridesetletno zgodovino Jurjevanja pokaže, da je bil dogodek nekoč še bolj množično obiskan. Časi se spreminjajo, omejujejo tudi nekateri morda celo nesmiselni predpisi, svoje je dodala še dve leti trajajoča epidemija. A Jurjevanje je premagalo vse ovire, letošnje bo tako dobra osnova za naprej.

A ne glede na vse, življenje se v vrača v kungoške kraje in to je nenazadnje še najbolj pomembno. Z majhnimi koraki se v Kungoti lahko nadejajo, da bodo priljubljene prireditve v prihodnje deležne še večjega zanimanja. K temu bodo zagotovo pripomogla tudi zelo aktivna društva, ki jih v občini ni malo.

Jurjevanje se je zaključilo s pokušino vin in žganja ter z obljubo, da se dogajanje v Kungoti z nezmanjšanim tempom nadaljuje tudi v prihodnjih tednih in mesecih.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img