spot_img

Je zdravstveni minister Poklukar spodkopaval javni zdravstveni sistem?

V zadnjem tednu

Minister za zdravje Janez Poklukar je po vladnem sprejetju uredbe o podelitvi koncesij ostro zavrnil očitke, da naj bi s tem spodkopavali javni zdravstveni sistem. “Javna mreža preproste ne zmore zagotoviti teh storitev, najkrajšo pa potegnejo pacienti, ki nerazumno dolgo čakajo,” je zapisal. Končno odločitev bo sicer prepustil svojemu nasledniku.

Kakšen je bil odziv ministra Poklukarja?

Kot je Poklukar spomnil v današnji pisni izjavi, je vlada uredbo sprejela v četrtek. “Gre za ustaljen postopek, ko podelimo koncesijo, kot skrajni ukrep, če javna zdravstvena mreža tega ne more zagotoviti. Najprej smo namreč izvajanje ponudili javnim zavodom, pa ni bilo odziva,” je pojasnil.

Naštel je dejavnosti, za katere se bomo po njegovem mnenju vsi strinjali, da so nujne urgentnega reševanja, in sicer čeljustna in zobna ortopedija, parodontologija oralne kirurgije, oftalmologija, dermatovenerologija, kardiologija in vaskularna medicina ter klinična psihologija.

“Ko smo v okviru regijskih obiskov hodili po Sloveniji, so me tudi župani še posebej opozarjali na pomanjkanje zobnih ortopedov. Tukaj moramo nekaj narediti, da našim otrokom zagotovimo ustrezno ustno obravnavo. Še posebej na območju Maribora, jugovzhodne Slovenije in Podravja je pomanjkanje. Tam dajemo dva polna programa. Prav tako dajemo dva polna programa v obalno kraški regiji, na gorenjskem in na savinjskem,” je naštel.

Poklukar: “Sprejeta uredba je samo prvi korak”

Ob tem je minister dodal, da je sprejeta uredba samo prvi korak, steči pa morajo še vsi formalni postopki razpisa, na katerega se prijavijo interesenti. S sprejetjem uredbe tako ni podeljena še nobena koncesija.

“Končno odločitev bomo na ministrstvu prepustili mojemu nasledniku. Izpeljali bomo vse potrebne formalne postopke, tako da bo s tega vidika zadeva pripravljena,” je napovedal. Verjame, da bo tudi njegov naslednik na prvo mesto postavil pacienta.

Poklukar se je s tem, kot kaže, odzval na izjavo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, kjer so ob sprejetju uredbe ocenili, da to potrjuje njihove slutnje, da Slovenija hiti v smeri dokončnega razkroja javnega zdravstva. Razlog ministra za razpis koncesij – “strah, da javne bolnišnice in zdravstveni domovi ne bi mogli prevzeti dodatnega bremena” – je po oceni Fidesa upravičen. A se ob tem Poklukar po njihovem mnenju namesto reševanja izvornih težav tik pred volitvami poslužuje potez, s katerimi še dodatno spodkopava javni zdravstveni sistem.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:08

Zaradi zanemarjanja vrtčevske infrastrukture nekaj oddelkov gostuje v šolah

S septembrom bo prag mariborskih javnih vrtcev prestopila nova generacija otrok. Tudi letos je v 36-ih enotah dovolj prostora...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel